Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Zarqawi gedood bij luchtaanval

8 jun 06

De terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi is in Irak gedood, heeft de Iraakse premier al-Maliki bekendgemaakt. Volgens de Amerikaanse legertop is zijn lichaam ge´dentificeerd.

De leider van de soennitische opstandelingen, die verantwoordelijk werd gehouden voor honderden aanslagen, is volgens de premier gistermiddag omgekomen bij een luchtaanval bij Bakuba, ten noord-oosten van Bagdad.

De Jordaanse veiligheidsdienst en Iraakse troepen zouden hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanval, die waarschijnlijk plaatsvond tijdens een vergadering van opstandelingen in een afgelegen onderduikadres acht kilometer ten noorden van Bakuba. Behalve al-Zarqawi zijn nog zeven opstandelingen gedood.

De Amerikaanse generaal Casey zette vanochtend uiteen hoe de aanval was verlopen. "De Iraakse politie was het eerst ter plaatse na de aanval. Onderdelen van de multi-nationale divisie noord arriveerden korte tijd later. We zijn erin geslaagd al-Zarqawi te identificeren op basis van vingerafdrukken, gezichtsherkenning en littekens."

Vanochtend werd bekend dat een medewerker van al-Zarqawi was opgepakt. Die zou de Amerikanen op de hoogte hebben gesteld van de verblijfplaats van de terroristenleider. Ook zou hij belangrijke informatie over het terreurnetwerk al-Qaida hebben gegeven.

"We zijn erin geslaagd een eind te maken aan al-Zarqawi", aldus de Iraakse premier tijdens een persconferentie die live op televisie werd uitgezoenden.

"Dit is een belangrijke boodschap aan het adres van degenen die criminele daden begaan. De activiteiten van Zarqawi's aanhangers kunnen het politieke proces niet dwarszitten. Dit is een belangrijke steun in de rug voor het politieke proces."

De Amerikanen hebben jarenlang geprobeerd de uit Jordanië afkomstige terroristenleider te pakken te krijgen, maar tot vandaag zonder succes.

Washington schroefde de prijs op het hoofd van de terrorist de afgelopen jaren op van 5 tot 25 miljoen dollar. Vorig jaar deden geruchten de ronde dat al-Zarqawi zwaar gewond was geraakt bij een operatie van Amerikaanse en Iraakse troepen in het westen van Irak en dat hij naar Iran zou zijn gevlucht om een granaatscherf uit zijn borstkas te laten verwijderen.

Eerder dit jaar verscheen de soennitische terrorist echter voor het eerst in een videoboodschap. Hij riep islamitische militanten op de krachten te bundelen en leverde kritiek op de nieuwe Iraakse regering, die hij afdeed als een marionettenregering van de VS.

Al-Zarqawi's manschappen legden zich sinds begin 2004 naast de aanslagen op Amerikanen en Iraakse soldaten en politieagenten ook toe op het gijzelen van buitenlanders in Irak. Een van de bekendste is de Amerikaan Nick Berg, die volgens de CIA door al-Zarqawi persoonlijk is onthoofd.

Tijdens de persconferentie maakte premier al-Maliki ook de namen voor de twee nog niet ingevulde belangrijke ministersposten bekend, die van Binnenlandse Zaken en Defensie. De sjiiet Jawad Polani wordt minister van Binnenlandse Zaken. De soenniet Abdel Qader Al Obeidi, die in het oude Iraakse leger bevelhebber was van de grondtroepen, krijgt Defensie.

De twee portefeuilles waren de meest omstreden posten in het kabinet. De coalitieonderhandelingen hebben maanden geduurd. Het Iraakse parlement heeft al ingestemd met de nieuwe ministers.

De geslaagde aanval op al-Zarqawi lijkt overigens geen einde te maken aan het dagelijkse geweld in Irak. Vandaag vielen 13 doden en 28 gewonden bij een bomaanslag op een markt in Bagdad.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief