Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikanen doden Jordaanse terreurverdachte Zarqawi

8 jun 06

De Verenigde Staten hebben bij een luchtaanval ten noorden van Bagdad Abu Musad al-Zarqawi gedood, de vermoedelijke leider van terreurnetwerk al-Qaeda in Irak. Dit meldden Iraakse en Amerikaanse officiŽle bronnen donderdag.

Voor zover bekend, is niet geprobeerd Zarqawi te arresteren; het
huis waar de Jordaniër zich bevond, is woensdagavond gewoon gebombardeerd met twee bommen van 227 kilo. Daarbij kwamen ook vijf andere mensen om het leven, onder wie een kind en een vrouw, mogelijk een van de echtgenotes van de terrorist.

Daarnaast is ook de geestelijk adviseur van Zarqawi, Abdel Rahman, onder de doden, zo maakte de Amerikaanse generaal-majoor Bill Caldwell donderdag bekend tijdens een persconferentie in Bagdad. Volgens de officier is aan het bombardement met F16-gevechtsvliegtuigen een zorgvuldige planning van meerdere weken voorafgegaan.

Amerikaanse media meldden dat een speciaal eliteteam van de Amerikaanse strijdkrachten, Task Force 145, Rahman al enige tijd had gevolgd en zo op het spoor was gekomen van Zarqawi.

Volgens westerse bronnen zijn Zarqawi en zijn mannen verantwoordelijk voor de dood van honderden mensen in Irak. Hij liet ontvoerde buitenlanders onthoofden.

In zijn geboorteland Jordanië is hij herhaaldelijk ter dood veroordeeld. Hij zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de aanslagen op hotels in Amman vorig jaar, waarbij zestig burgers om het leven kwamen. Hij was na Osama bin Laden een van de meestgezochte terroristen. Al-Qaeda heeft de dood van zijn voorman op een website bevestigd. "We prijzen zijn martelaarschap", aldus een verklaring die is getekend door Abu Abdulrahman al-Iraqi, de vermeende plaatsvervanger van Zarqawi.

Al-Qaeda kondigt in de verklaring aan dat de strijd in Irak ook na de dood van Zarqawi onverminderd zal doorgaan. De Amerikanen op hun beurt maakten bekend dat Zarqawi is geïdentificeerd door vingerafdrukken, herkenning van zijn gelaatstrekken en bekende littekens.

De Iraakse premier Nuri al-Maliki bevestigde de dood van Zarqawi in een triomfantelijke toespraak: "Dit is een boodschap aan allen die geweld gebruiken in Irak en het is voor hen een slechte boodschap." De dood van Zarqawi werd in de zaal met luid applaus begroet. Maliki riep de opstandelingen in Irak op de dood van hun leider als keerpunt te zien. "Dit is een boodschap aan allen die geweld zochten, om tot bezinning te komen voordat het te laat is."

De strijd tegen terroristen gaat volgens Maliki onverminderd door. "Elke keer als er een al-Zarqawi tevoorschijn komt, zullen we hem doden. We blijven iedereen die zijn pad volgt het hoofd bieden. Het is openlijk oorlog tussen ons", aldus de premier.

Ook de Amerikaanse president George Bush heeft verheugd gereageerd op de dood van Zarqawi. De Amerikaanse troepen gaven "gerechtigheid aan de meest gezochte terrorist in Irak", zei Bush in een toespraak. "Al-Zarqawi verdeelde de Irakezen en probeerde een burgeroorlog te veroorzaken. Al-Zarqawi is aan zijn einde gekomen en zal nooit meer Irakezen vermoorden", zei de president. Maar hij waarschuwde dat terroristen in Irak ook zonder al-Zarqawi zullen doorgaan.

De Nederlandse minister van Defensie, Henk Kamp, noemde de dood van Zarqawi "een positief punt in de strijd tegen het terrorisme, die daarmee nog niet is gewonnen maar vandaag toch een goede dag heeft meegemaakt."

Volgens minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken is het niet mogelijk om je juichend uit te laten over de dood van een mens. "Maar al-Zarqawi had buitengewoon veel bloed aan zijn handen en leidde een terreurorganisatie." Bot ziet de dood van Zarqawi als "een signaal aan andere terroristenleiders" dat zij niet ongestraft hun gang kunnen blijven gaan. "Ze worden uiteindelijk gevangen genomen of uitgeschakeld", aldus de minister.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief