Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van der Laan: Pechtold durft niet door te bijten

9 jun 06

Fractieleider Lousewies van der Laan van D66 heeft vrijdag haar partijgenoot minister Alexander Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) aangevallen om zijn opstelling in de Uruzgan-kwestie.


Pechtold suggereerde begin deze week dat hij het debat over de Nederlandse missie naar dit gebied wilde openbreken, maar sloot zich een dag later weer aan bij het kabinetsstandpunt. "Dat openbreken heeft precies twaalf uur geduurd", schamperde Van der Laan vrijdag tijdens een debat van de lijsttrekkerskandidaten van D66 in Zwolle. "Bijt dan een keertje door."

Van der Laan vindt dat Pechtold met zijn opmerkingen over Uruzgan "angst en onzekerheid" heeft veroorzaakt bij de Nederlandse militairen die worden uitgezonden. Pechtold deed de aanval van zijn belangrijkste concurrent om het lijsttrekkerschap af als "te makkelijk". Volgens hem moet een minister zich "kwetsbaar" kunnen opstellen. Pechtold zei verder dat hij vrijdag in de ministerraad nog met zijn "vuist op tafel" heeft geslagen over de Uruzgan-kwestie, maar lichtte dat verder niet toe.

De aanvaring over Uruzgan was het opmerkelijkste incident in het D66-lijsttrekkersdebat van vrijdag. Na afloop verweet Pechtold Van der Laan "een te gemakkelijk politiek spelletje" te hebben gespeeld met de Uruzgan-kwestie. Het is volgens hem geen onderwerp voor een lijsttrekkersdebat, temeer omdat hij als minister gebonden is aan het kabinetsstandpunt.

De bijeenkomst in Zwolle was de eerste waaraan alle acht kandidaten voor het partijleiderschap deelnamen. Algemeen wordt aangenomen dat de strijd gaat tussen Van der Laan en Pechtold. De zes 'Jelleke Veenendaals' van D66 heten Simone Kuiter, Carlo Strijk, André van Wanrooij, Hein van Meeteren, Jan Zelle en Ricardo Gomila Vergara. Op 24 juni wordt bekend wie de strijd heeft gewonnen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief