Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Taliban nadert omgeving Nederlandse basis

9 jun 06

Een Nederlandse militaire patrouille is in de nacht van woensdag op donderdag in gevecht geraakt met vijandelijke eenheden ten noorden van Tarin Kowt, de provinciehoofdstad van Uruzgan.


De Nederlandse eenheid kreeg tijdens het gevecht luchtsteun van bondgenoten. Aan Nederlandse kant vielen geen gewonden, meldde het ministerie van Defensie vrijdag.

Het is de vierde keer sinds eind april dat Nederlandse militairen slaags zijn geraakt met opstandelingen. Tot nu toe zijn de troepen daar zonder kleerscheuren van af gekomen. Maar de incidenten komen wel steeds dichter bij het Nederlandse hoofdkamp dat uitkijkt op Tarin Kowt.

Volgens Defensie gaat het overigens niet om grootschalige confrontaties. Aan vijandelijke kant gaat het om groepjes van naar schatting tien tot twintig man. De veiligheidssituatie in de provincie waar Nederland vanaf augustus 1400 militairen heeft rondlopen, werd vrijdag uitgebreid besproken in het kabinet. De hoogste militaire baas, generaal Dick Berlijn, gaf een uiteenzetting over de laatste stand van zaken. Premier Jan Peter Balkenende erkende na afloop van het kabinetsberaad dat er sprake was van een verslechtering van de veiligheidssituatie. "Er is sprake van een toename van de activiteiten van vermoedelijk de taliban," zei hij. Maar hij voegde daar direct aan toe dat de Nederlandse militairen de risico's goed aankunnen en reageren met "robuust optreden".

Tijdens het overleg werd ook nog gesproken over de media-aandacht voor recente uitspraken van minister Alexander Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) over de Nederlandse missie in Uruzgan. De D66-bewindsman had de indruk gewekt ruimte te zien voor een heroverweging van de uitzending als de omstandigheden daar aanleiding toe gaven. Volgens Balkenende is er echter geen sprake van een heroverweging en staat het kabinet als één man achter het uitzendingsbesluit. Ook Pechtold zelf zei na afloop van het kabinetsberaad "geen twijfel te hebben willen zaaien over het besluit. Ik sta daar volledig achter. Wat ik heb willen zeggen is dat het denken niet moet stilstaan. Het is daarom van groot belang dat het kabinet voortdurend wordt geïnformeerd over de situatie."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief