Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Elco Brinkman invloedrijkste man van Nederland'

10 jun 06

Oud-CDA-minister Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, is de invloedrijkste Nederlander. Dat blijkt uit een top 200 die de Volkskrant zaterdag heeft gepubliceerd, gebaseerd op een netwerkanalyse van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De aankomende voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), Alexander Rinnooy Kan, bekleedt de tweede plaats, gevolgd door oud-ING-topman Aad Jacobs. FNV-voorzitter Agnes Jongerius is op plaats veertien de eerste vrouw op de lijst van invloedrijke personen. De top 200 telt 29 vrouwen. PvdA-senator Trude Maas-de Brouwer en Yvonne van Rooy, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht, scoren ook hoog met respectievelijk de 37e en 39e plaats.

Op de lijst komen twee allochtonen voor: René Dahan (plaats 78), voormalig bestuurder Exxon Mobil, en Sadik Harchaoui (193), directeur van Forum. Harchaoui is met 33 jaar ook de jongste op de lijst. CDA-senator Hannie van Leeuwen (159) is de oudste, zij is onlangs tachtig geworden.

In een interview met de Volkskrant pleit nummer een Brinkman voor een meer bestuurlijk georiënteerd kabinet. Dat kan volgens hem "ontspannener naar de Tweede Kamer gaan en zaak voor zaak beargumenteren, in plaats van steeds geforceerd de coalitie aanroepen als er even geen meerderheid dreigt." Hij is kritisch over het systeem in Nederland. "Het zure is dat ons systeem zo is verziekt dat het onbegonnen werk is het te verbeteren. Van degenen die hun energie stoppen in het aanpassen van de regels weet je een ding zeker: ze zijn er vier jaar mee bezig en dan is het nog niet geregeld. Het eindeloze ideologische debat over privatisering, tol heffen, Schiphol, de AOW, rekeningrijden, het is totaal vastgelopen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief