Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

WK-column - Leo Beenhakker & humor

12 jun 06

Redacteuren van NOVA schrijven beurtelings een column over het WK 2006. 'Leo Beenhakker & humor' is de tweede in de serie.


"Wir haben darüber gedacht mit Fahrrad zu kommen." Leo Beenhakker. Bondscoach van Trinidad en Tobago. Man van de wereld. Hoeft niets meer te bewijzen. En moet dat elke dag weer bewijzen.

Als een veldheer loopt hij rond op het WK in Duitsland. Het feit dat hij er is, betekent dat hij al heeft gewonnen. En het gelijkspel van zijn ploegje tegen Zweden heeft hem zelfs de status verschaft van onaantastbare grootheid. De pers ligt in aanbidding aan zijn voeten. Als een vorst werpt hij zijn bewonderaars hapklare brokjes Beenhakker toe. In het Engels, Spaans of Duits - het maakt 'm niet uit. Leo is een ster zonder grenzen.

Quasi ontspannen staat hij het journaille te woord. Niemand doet hem wat. Ergernis verbergt hij achter minzame achteloosheid. Domme vragen veegt hij met een vermoeid gebaar van tafel, want daar kan-ie dus helemaal niks mee. Of speelt hij weg met een grap. Want hij weet: hij heeft de lachers op zijn hand.

Zijn eerste persconferentie op Duitse bodem en het is meteen raak, bij de eerste Duitse vraag: of het een wonder is dat zijn elftal het heeft geschopt tot wk-deelnemer. "Ein Wunder? Nein. Wir sinds normal mit Flugzeug gekommen". En dan, na een kleine pauze: "Wir haben darüber gedacht mit Fahrrad zu kommen, aber das ist weit weg". Grappen die je moet uitleggen zijn geen grap meer.

De mannen van Beenhakker verplaatsen zich per fiets van hotel naar trainingsarbeid. Hollandse inbreng. Vinden Duitsers leuk. Fietsers en Nederlanders, die horen bij elkaar als kaas bij Frau Antje. Fietsers en Duitsers, ook die horen bij elkaar. Vindt de Nederlandse pers leuk. Die Welt zu gast bei alte Feinde. Eerst m'n fiets terug. Leo weet dat. Speelt met het gegeven. En inderdaad. Hij heeft de lachers op zijn hand. Duitse lachers; Nederlandse lachers. Ze lachen om dezelfde woorden, maar om verschillende grappen. Maar goed dat die Duitsers geen gevoel voor humor hebben.

Wim Fortuyn is redacteur van NOVA.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief