Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Justitie: Louwes blijft dader in Deventer moordzaak

13 jun 06

Een nieuw onderzoek naar de Deventer moordzaak komt er niet. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag laten weten. De fiscaal-jurist Ernest Louwes blijft voor justitie de dader van de moord, bijna zeven jaar geleden, op de rijke weduwe Jacqueline Wi


Het zogeheten oriënterend vooronderzoek dat het college van procureurs-generaal de afgelopen maanden heeft laten uitvoeren, heeft niet tot andere conclusies geleid dan die de strafrechter eerder had getrokken. De advocaat van Louwes, Geert-Jan Knoops, kondigde dinsdag aan nog deze maand een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad in te dienen. Daarmee wil hij het onderzoek naar de langslepende moordzaak alsnog heropend krijgen.

De weduwe Wittenberg werd op 25 september 1999 dood in haar woning in Deventer gevonden. Twee maanden later arresteerde de politie Louwes, die van meet af aan heeft ontkend. Hij werd in eerste instantie vrijgesproken, maar in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel. Via de Hoge Raad wist Louwes zijn zaak herzien te krijgen, maar ook dit proces eindigde in een veroordeling.

Twijfels over de juistheid van die veroordeling rezen onder meer, nadat een geursorteerproef met een politiehond ondeugdelijk was gebleken. Maar tijdens het herzieningsproces kwam justitie met een verrassende hoeveelheid nieuw bewijsmateriaal tegen Louwes, overwegend in de vorm van DNA-sporen.

Advocaat Knoops liet dinsdag weten nieuwe informatie te hebben verzameld. Daaruit blijkt volgens hem dat er ook andere verklaringen zijn voor het gevonden DNA-materiaal van Louwes op de blouse van het slachtoffer. Hij stelt dat een onderzoek van het Britse forensische onderzoeksbureau FSS aangeeft dat de gevonden sporen van Louwes geen zogenoemde dadersporen hoeven te zijn. Er kunnen in de visie van FSS ook andere verklaringen voor zijn, aldus Knoops.

Opiniepeiler Maurice de Hond, belangrijkste pleitbezorger voor de onschuld van Louwes, wil dat de Tweede Kamer een "onafhankelijk onderzoek" instelt naar de zaak. Hij zei dat in een eerste reactie op de uitslag van het oriënterend vooronderzoek van het OM. De burgers die zich inzetten voor heropening van het onderzoek en van wie De Hond het gezicht is, heeft "met teleurstelling en verbazing" kennisgenomen van de conclusies van justitie.

Onderzoek door de Kamer is nu geboden, vinden zij, omdat het onderzoeksteam van OM en politie dat het oriënterend onderzoek heeft uitgevoerd, "een groot aantal getuigen niet heeft gehoord en conclusies van deskundigen niet of onvoldoende heeft meegewogen".

De klusjesman die door Maurice de Hond publiekelijk is aangewezen als dader in de Deventer moordzaak, wil de geleden schade op de bekende opiniepeiler verhalen. Dat zegt zijn advocaat Jan Vlug. "Het is niet de eerste prioriteit, die schadeclaim. Dat is rehabilitatie, een terugkeer in de normale wereld. Wat deze man en zijn vriendin de afgelopen maanden hebben meegemaakt, is gewoon griezelig", aldus de raadsman van de klusjesman.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief