Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Overheid gebruikt massaal fout hout'

14 jun 06

Gemeenten, provincies en het rijk gebruiken op grote schaal ongecertificeerd hout in grote bouwprojecten. Dat zegt Milieudefensie in NOVA.

Milieudefensie deed onderzoek naar veertig grote bouwprojecten van de overheid. Bij twintig daarvan trof men fout hout zonder FSC-certificaat aan. Bij nog eens twaalf andere projecten werden zowel fout hout, als hout mét een FSC-certificaat gevonden.

De HSL-Zuid, de tramtunnel in Den Haag, vergaderzalen van het ministerie van Sociale Zaken, het kantoor van de belastingdienst in Apeldoorn en het nieuwe podium in Carré zijn enkele voorbeelden waar hout zonder het FSC-certificaat is gebruikt. "Dat zegt dat de overheid ontzettend laks is en heel slap in haar milieubeleid", zegt A. Van Schaik van Milieudefensie.

Er werd ook een kleiner project ontdekt waar 'fout hout' gebruikt is. De zeilboot van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die zij voor hun huwelijk cadeau kregen. Bij de restauratie van de zeilboot 'Oranje' is geen gecertificeerd hout gebruikt. Van Schaik: " Zolang je geen FSC-certificaat kan laten zien betekent het dus dat je problematisch hout op je boot hebt'.

De Regenboogclub die de boot cadeau heeft gedaan erkent dat er geen FSC-certificaat is. Er zou een oude teakhouten plank zijn gebruikt. Maar de jachtbouwer zegt dat het hout van een erkende leverancier komt.

De milieubeweging pleit al jaren voor het gebruik van tropisch hardhout met het FSC-certifcaat. Dat garandeert dat het hout duurzaam is, niet illegaal gekapt is en dat er rekening wordt gehouden met mens en dier in het gebied. Bij hout met andere keurmerken of zonder keurmerk is die garantie er volgens milieudefensie niet. Door de illegale kap verdwijnen er ieder jaar miljoenen hectares aan bosgebied waardoor dieren met uitsterven worden bedreigd, inheemse volkeren worden verdreven en overstromingen toenemen.

Sinds 1995 hanteert de overheid de richtlijn dat het hout dat in Nederland gebruikt wordt duurzaam moet zijn. Maar de overheid zelf weet vaak niet wat voor hout ze gebruikt bij de aanleg van stuwen, woningbouwprojecten en spoorwegen. "Ze controleren niet zelf dus uiteindelijk interesseert het ze veel te weinig|", zegt Van Schaik in NOVA.

Staatssecretaris Van Geel erkent dat de overheid niet altijd gecertificeerd hout gebruikt. Het kabinet heeft afgesproken dat uiterlijk vanaf 2010 alleen nog duurzaam hout wordt ingekocht. Maar Milieudefensie vreest dat meerdere keurmerken dan worden toegelaten. Ze wil alleen het FSC-keurmerk omdat dat onafhankelijk gecontroleerd wordt.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief