Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA: geen AOW'er gaat er op achteruit

17 jun 06

Bij ons gaan AOW'ers er gewoon jaar op jaar op vooruit. Geen AOW'er die er op achteruit gaat. Dat stelde PvdA-leider Wouter Bos zaterdag terwijl hij zijn plannen met de oudedagsvoorziening verdedigde tijdens het Politiek Forum van de PvdA in Utrecht.

Bos wil met het oog op de vergrijzing dat rijkere ouderen, AOW'ers met een aanvullend pensioen vanaf 10.000 euro, via belastingen meebetalen aan de oudedagsvoorziening. Hij stelde dat wanneer deze maatregel geleidelijk wordt ingevoerd en de AOW-uitkering weer zal meestijgen met de lonen, de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en geen AOW'er er op achteruit gaat.

De PvdA-leider haalde uit naar CDA-leider Maxime Verhagen, omdat deze zou suggereren dat hij mensen met een klein pensioentje hun AOW wil afpakken. Bos wees erop dat het CDA met het huidige kabinet de uitkeringen heeft bevroren. Met de PvdA in de voorgaande kabinetten is volgens hem de AOW in acht jaar tijd 10 procent gestegen.

Bos hekelde ook de rol van minister Gerrit Zalm van Financiën. Deze maakte afgelopen week bekend dat zodra de AOW wordt gefiscaliseerd en 65-plussers meer gaan meebetalen, ouderen tot 16 procent van hun inkomen moeten inleveren. Dat is volgens Tweede Kamerlid Ferd Crone van de PvdA alleen het geval als in één keer de AOW-premie van werkenden wordt geschrapt, alles uit de belastingen wordt betaald en geen rekening wordt gehouden met de economische groei.

Crone: "Als we uitgaan van dezelfde cijfers als Zalm en we bouwen de AOW-premie in 15 jaar af en nemen daarbij de door het Centraal Planbureau voorspelde economische groei, dan scheelt het mensen een paar tientjes. Een AOW'er met een aanvullend pensioen van 10.000 euro gaat er dan nog 1,2 procent in plaats van 1,7 procent op vooruit."

De AOW-plannen van Bos zorgden binnen en buiten de PvdA voor ophef. De PvdA-leider zegt "te kiezen voor een andere politiek" en ook minder leuke maatregelen voor de verkiezingen te vertellen. Volgens hem blijven regeringspartijen vaag over kosten van de vergrijzing. Als zij zeggen dat "gewoon de overheidsfinanciën verbeterd moeten worden" is dat volgens hem "gewoon bezuinigen of belastingen verhogen".

Maar voorzitter Jacques Teuwen van vakbond De Unie verwijt Bos "onnodig gepensioneerden de stuipen op het lijf te jagen". Hij vreest dat de AOW-kosten onbeheersbaar worden door het koppelen van de uitkering aan de loonontwikkeling en dat werken duurder en onaantrekkelijk wordt door hogere belastingen. Terwijl volgens Teuwen de kosten van de vergrijzing juist opgevangen moeten worden door meer mensen langer aan het werk te houden, desnoods tot 67-jarige leeftijd.

Ook plannen van de PvdA-leider met de nieuwe levensloopregeling zorgden onlangs voor onrust, vooral bij de vakbeweging. Bos stelde zaterdag dat hij niet had moeten zeggen dat werknemers hun gespaarde verlof niet mogen gebruiken voor vroegpensioen. Met de vakbeweging wil hij nu in overleg om te kijken hoe mensen in de verlofspaarregeling beloond kunnen worden voor langer doorwerken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief