Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Derk Sauer

19 jun 06

Is: eigenaar van uitgeverij Nieuw Amsterdam en nog tot 2008 directeur van uitgeversconglomeraat in Rusland Independant Media


Achtergrond:
wordt in 1952 geboren en groeit op in Amstelveen in een middenklassegezin. Zijn vader is directeur van een pensioenfonds, zijn moeder juriste. Als jongetje van veertien maakt hij samen met zijn zusje kranten op de stencilmachine van de hockeyvereniging. Sauers voelt zich aangetrokken tot het linkse gedachtegoed en sluit zich op 16-jarige leeftijd aan bij het Marxistisch Leninistisch Centrum Nederland (MLCN). Hij bewondert er de leider Daan Monjè, die de partij als een bedrijf runt. Daar wordt de kiem gelegd voor Sauers' overtuiging dat geld verdienen en links zijn elkaar niet hoeven uit te sluiten.

Carrière: Sauers gaat als journalist werken bij de soldatenvakbond VVDM, en later als correspondent voor de VPRO in Ierland. In 1982 geeft hij leiding aan de redactie van tijdschrift Nieuwe Revu.

Rusland: Eind jaren tachtig gaat VNU, het concern waar Nieuwe Revu dan nog deel van uitmaakt, de Russische markt op, met Sauers als afgevaardigde. In 1989 zet Sauers er het Moscow Magazine op. Dat magazine wordt geen succes en Sauer besluit het met een eigen uitgeverij te proberen: Independant Media. De eerste titel van die uitgeverij is de Engelstalige krant Moscow Times.

Russische Cosmopolitan: het grote succes bereikt hij met de Russische Cosmopolitan, waarna alle projecten goud lijken op te leveren. 'Zijn' multimediale uitgeverij geeft drie kranten en meer dan dertig tijdschriften uit. Independant Media wordt met een omzet van zeventig miljoen euro per jaar de grootste buitenlandse uitgeverij in Rusland.

Nieuw Nederlands project: In 2005 verkoopt hij zijn geesteskind aan het Finse uitgeversconcern Sanoma om zich nog een keer aan iets nieuws te wagen: Nieuw Amsterdam.

(Bron: Intermediair, Wikipedia, NRC Handelsblad)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief