Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

WK-Column: Bijzaak

20 jun 06

Redacteuren van NOVA schrijven beurtelings een column over het WK 2006. 'Bijzaak' is de vierde in de serie.

"Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven". De kreet zou van Kees Jansma zijn, ooit sportjournalist; nu 'spin doctor' / perschef van Marco van Basten en het Nederlands Elftal. Voetbal als bijzaak. Met een eigen geloof: bijgeloof.

De woorden van Jansma zijn achterhaald. Voetbal is gepromoveerd van bijzaak tot hoofdzaak. Voetbal is een Ghanees die uit pure blijdschap wappert met de Israelische vlag, op Duitse bodem nog wel. Voetbal is Van Bommel die biddend om kracht de ogen ten hemel slaat. Voetbal, dat zijn de Goddelijke Kanaries die elkaar omarmen in devoot geprevel. Geen bijgeloof, maar geloof. Een blijde boodschap - met Ronaldinho als profeet.

U kunt het overal lezen. In boeken, in kranten: voetbal is religie. Voetbal is politiek. Voetbal is ideologie. Vrede op Aarde, of in elk geval de grasmat. Met dank aan de trapveldjes van JC en San Marco's zegenrijke verbintenis met Vrouwe Fortuna.Deutschland eins; Polen nul. Torschütze: Olivier Neuville, Fussballgott! De Polen weten het nu ook. Een Duitser die scoort voor eigen publiek is een Voetbalgod. Hij kan in eigen tempel rekenen op de aanbidding van het voltallige thuispubliek, dat op aangeven van de voorganger de naam scandeert van de God in kwestie. Het is al enige jaren een vast ritueel.Voetbalgod. De Godenzonen uit Amsterdam steken er maar bleekjes bij af. Alleen Diego Maradona benaderde vroeger de goddelijke status, en hij moest het nog doen met alleen Zijn Hand die, zoals we sinds kort weten, van Diego zelf was. Of was zijn biecht eigenlijk de openbaring dat hij God zelf is? Het is bij nader inzien de enig logische verklaring. God is een pluisje; pluisje is God.Gott ist rund, dicteert voetbalprofeet Dirk Schümer. Hij schreef zijn boek in een Benedictijner klooster. Tenzij hij doelt op corpulentie van Maradona, moeten we constateren dat hij ernaast zit. De bal, met een motief van zes maandverbandjes, is wel rond maar niet heilig . Een instrument van de Goden, die haar opvallend vaak strak in het kruis mikken. De bal is een vrouw. Precies: bijzaak.

Sorry dames. Nog een paar weken. Daarna is voetbal gewoon weer oorlog.

Wim Fortuyn is redacteur van NOVA.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief