Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Donner: wietproef komt er niet onder mij

22 jun 06

Minister Piet Hein Donner (Justitie) zal nooit instemmen met een experiment om de teelt van wiet onder voorwaarden toe te staan. Hij legt zich niet neer bij een meerderheid van de Tweede Kamer, die dit wel wil.

Dat maakte hij dinsdag in Den Haag duidelijk na afloop van een ontmoeting met Europees Commissaris Franco Frattini (justitie en asiel). "Als de Kamer dat wil, moeten ze een andere minister vinden", waarschuwde Donner.

De beoogde proef in Maastricht is volgens hem in strijd met de Nederlandse wet en internationale afspraken. De Kamer wil dat Donner het Openbaar Ministerie (OM) opdraagt gedurende het project af te zien van opsporing en vervolging van telers en handelaren die zich aan de afspraken met de gemeente houden.

De minister benadrukte echter dat de Kamer niet gaat over het beleid van het OM en eventuele besluiten om te vervolgen. Daar is hijzelf verantwoordelijk voor. Zou de Kamer zich wel bemoeien met het uitvoeringsbeleid van het OM, dan is er sprake van "politieke justitie", aldus de minister.

Vorig jaar had hij de Kamer gezegd dat hij het OM zal vragen op te treden tegen gemeenten die meewerken aan een experiment voor gereguleerde wietteelt om coffeeshops te bevoorraden. In Nederland wordt de verkoop van kleine hoeveelheden wiet in coffeeshops gedoogd, maar is de aanvoer van de softdrugs verboden.

In elk geval PvdA, VVD, D66 en GroenLinks denken dat een gedoogde teelt zorgt voor minder overlast en criminaliteit. De Kamer overlegt donderdag opnieuw over de kwestie met Donner. Eurocommissaris Frattini suggereerde dinsdag in het pand van de Raad van State aanvankelijk dat de Europese Commissie niet dwars zal liggen als het Nederlandse parlement instemt met de proef, zolang de wiet maar is bestemd voor individueel gebruik.

Later op de middag stelde Frattini tijdens een persconferentie, met aan zijn linkerhand minister Donner, dat de productie van softdrugs verboden is. Donner wees op een besluit van de EU-landen uit 2004 waarin het kweken van cannabisplanten wordt verboden, tenzij het uitsluitend voor persoonlijk gebruik is. Volgens hem is die tekst "duidelijk".

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief