Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlanders weer hevig in gevecht in Uruzgan

23 jun 06

Nederlandse commando's hebben vrijdagochtend in de Afghaanse provincie Uruzgan weer hevig gevochten met waarschijnlijk Taliban-strijders. Aan Nederlandse kant zijn geen doden of gewonden gevallen, aan de kant van de Taliban-strijders waarschijnlijk wel, maar zeker is dat niet.

Dat is vrijdag gemeld door een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De Nederlandse commando's werden uiteindelijk te hulp geschoten door Nederlandse Apache-gevechtshelikopters. Ook verleenden vliegtuigen van coalitiegenoten luchtsteun.

De commando's werden beschoten met klein kaliber geweervuur en met raketgranaten. De schermutselingen hadden plaats in het gebied ten noorden van Tarin Kowt. Daar komt de belangrijkste basis van de Nederlandse militairen. Nu zitten daar een kleine 400, vanaf 1 augustus zeker 1400 militairen.

De Nederlandse eenheid bestond uit enkele teams van commando's, die normaal gesproken uit acht militairen bestaan. De commando's zijn bezig met verkenningen van het gebied, ter voorbereiding op de komst van de Nederlandse hoofdmacht in augustus.

Eerder deze week hadden nog twee kleinere incidenten plaats. Afgelopen zondag was er een kort vuurgevecht in de buurt van Tarin Kowt waarbij waarschijnlijk een Taliban is uitgeschakeld. Maandag kreeg dezelfde Nederlandse eenheid te maken met mortiervuur. Daardoor raakte een Nederlands voertuig van de weg. Twee Nederlandse militairen liepen daarbij kneuzingen op.

Voor de schermutselingen van deze week was het tien dagen rustig geweest in Uruzgan. Bij de gevechten van deafgelopen maanden hebben Nederlandse commando's waarschijnlijk "enige tientallen" tegenstanders gedood, zei de commandant van de huidige eenheid militairen in Uruzgan, kolonel Henk Morsink, onlangs.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief