Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pechtold of Van der Laan?

24 jun 06

D66 maakt vandaag bekend wie de nieuwe lijsttrekker van de partij wordt. Er zijn acht kandidaten, van wie fractieleider Lousewies van der Laan en minister Alexander Pechtold de belangrijkste zijn.


De ongeveer 11.000 leden van D66 hebben hun voorkeur via de post bekend kunnen maken. Ze kunnen ook nog op het speciale lijsttrekkerscongres in Den Haag stemmen.

De lijsttrekkerskandidaten voerden de afgelopen week naar D66-begrippen ongekend harde debatten. Van der Laan noemde Pechtold "niet meer geloofwaardig", waarop de minister zei dat zij te ver was gegaan. Inhoudelijk vlogen de twee elkaar vooral in de haren over artikel 23 van de grondwet, waarin de vrijheid van onderwijs is vatsgelegd. Van der Laan wil dat artikel schrappen, omdat ze vindt dat kinderen met verschillende achtergronden en religies samen naar school moeten gaan. Pechtold is het daar niet mee eens. "Ik ben geen voorstander van islamitisch onderwijs, maar ik ben voor de vrijheid van het individu. Dat is ware democratie", stelde hij.

Vrijwel niemand gaat ervan uit dat één van de andere zes kandidaten een kans maakt om de aanvoerder van D66 te worden in aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007. Van hen scoorde ex-tv-presentator Carlo Strijk na Van der Laan en Pechtold nog het meeste applaus bij de lijsttrekkersdebatten in het land.

D66 maakt een moeilijke tijd door. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart moest de partij meer dan tachtig van haar 227 raadszetels inleveren. Dat was niet lang na de discussie in politiek Den Haag over deelname van Nederlandse militairen aan een gevaarlijke militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. D66 dreigde met een kabinetscrisis als Nederland zou instemmen, maar krabbelde later terug. Naar aanleiding van deze kwestie legde fractievoorzitter Dittrich zijn functie neer. Hij werd opgevolgd door Van der Laan.

Vorig jaar was er ook al een crisis in de partij. Toen trad minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing af omdat de gekozen burgemeester (een belangrijk onderwerp voor D66) niet doorging. Pechtold volgde hem op.

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond staat D66 nu op drie zetels in de Tweede Kamer. Bij de verkiezingen in 2003 sleepte de partij er nog zes in de wacht.

(Bron: NOS.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief