Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

D66-congres over lijsttrekkerschap begonnen

24 jun 06

In Den Haag is zaterdagmiddag het congres van D66 begonnen dat duidelijk moet maken wie de lijsttrekker wordt van de kleinste regeringspartij.


De acht kandidaat-lijsttrekkers kregen de kans zich nog een keer te presenteren voor de enkele honderden aanwezige leden. Naar verwachting maken alleen fractieleider Lousewies van der Laan en minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Alexander Pechtold een serieuze kans.

Van der Laan onderstreepte in haar toespraak haar vernieuwingsgezindheid. "D66 moet geen bestuurderspartij zijn, maar nieuwe onderwerpen op de agenda durven zetten." Pechtold zei dat D66 "niet moet sleutelen aan zijn identiteit", want dan verliest de partij haar herkenbaarheid.

Van de circa 9000 leden van D66 heeft een derde de afgelopen weken schriftelijk een stem uitgebracht. Op het congres mag ook nog worden gestemd, ook door nieuwe leden. De uitslag wordt rond 17.00 uur zaterdagmiddag verwacht.

Wie de beste kans maakt is onduidelijk. Pechtold heeft de steun van de meeste partijprominenten, Van der Laan profileert zich als de kandidaat van de 'gewone' leden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief