Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Forse ontslagvergoedingen in zorg

26 jun 06

In de gezondheidszorg zijn vorig jaar forse gouden handdrukken betaald.


Zo kreeg topman B. Visser van thuiszorgorganisatie Icare in Meppel 969.000 euro mee bij zijn vertrek. Carint in Hengelo betaalde F. de Gruil een ontslagvergoeding van 585.000 euro en het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven gaf ziekenhuisdirecteur M. Rutgers 440.000 euro mee als gouden handdruk. G. Bunnik van de Isala Klinieken in Zwolle kreeg een ontslagvergoeding van 376.000 euro.

Een en ander blijkt uit een onderzoek van NOVA. NOVA onderzocht een kleine duizend jaarverslagen van ziekenhuizen, thuiszorginstellingen, gehandicapteninstellingen en GGD's. Bij zeker twintig instellingen kreeg een vertrokken directeur een ontslagvergoeding. Negen directeuren kregen meer dan 250.000 euro uitgekeerd als gouden handdruk.

D66-kamerlid Bert Bakker noemt de ontslagvergoedingen een verkeerd signaal. "Ik zou m'n oren van mijn kop schamen met zo'n handdruk, en niet meer over straat durven. Aan de bedragen kun je zien dat het gewoon niet deugt. Het gaat hier om belasting- en premiegeld, dat hoort niet in je eigen zak, maar is voor verpleging en verzorging."

Volgens Bakker zou er een wettelijke regeling moeten komen, die ontslagvergoedingen aan een maximum bindt. Volgens PvdA-kamerlid Khadija Arib heeft het NOVA-onderzoek geleid tot een "schokkende lijst van ontslagvergoedingen. Het gaat om gigantische bedragen, betaald uit premiegelden. Ik vind het beschamend." Arib bepleit de oprichting van een kamer voor de zorg, waar ondernemingsraden en personeel hoge ontslagvergoedingen of wanbeleid door een rechter kunnen laten beoordelen.

Abvakabo-vakbondsbestuurder William Moorlag wijst op de situatie bij thuiszorgorganisatie Icare in Meppel. "Er is in 2005 een verlies gedraaid van vier miljoen euro, er moesten honderdvijftig banen verdwijnen en tegelijkertijd krijgt deze man bijna een miljoen euro mee. Daar moet een verzorgende veertig jaar fulltime voor werken, en betaalt een dorp van zeshonderd inwoners een jaar zorgpremie voor. Schandalig".

De Abvakabo overweegt om de handdruk via de rechter aan te pakken. Ook zou Icare aangeklaagd kunnen worden bij de Ondernemingskamer, wegens wanbeleid. Icare-topman Visser kreeg naast de ontslagvergoeding in 2005 ook nog een salaris uitgekeerd, zodat zijn totale bruto inkomen uitkomt op bijna 1,2 miljoen euro.

In een schriftelijke verklaring zegt Icare dat de vertrekregeling van Visser in 2001 met de toenmalige raad van commissarissen is overeengekomen toen hij voorzitter van de raad van bestuur van Icare werd. Omdat er reserveringen zijn gepleegd ten behoeve van de regeling, "drukt het bedrag niet op het resultaat over 2005".

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief