Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

WK-column - Bitte!

27 jun 06

Redacteuren van NOVA schrijven beurtelings een column over het WK 2006. 'Bitte!' is de zesde in de serie.


Vergeet de rode kaarten, de onmacht van Oranje, de provocerende Portugezen, de schutterende scheidsrechters. Kijk naar de blühende Landschaften.

Wat Helmut Kohl niet lukte, speelt Jürgen Klinsmann klaar. Duitsland is eindelijk een ongedeeld land waar duizend bloemen bloeien. Een land waar trotse mensen wonen die onder de stralende zon van herwonnen zelfbewustzijn uit volle borst het volkslied zingen als de Mannschaft aantreedt in een ongekend aanvallende stijl.

Ho! Wacht even. Nee, nee en nog eens nee. Begrijpt u ons vooral niet verkeerd. We hebben het niet over bekrompen nationalisme dat eruit ziet als een schreeuwlelijk met een zwart snorretje en kramp in zijn rechterarm. We hebben het over vriendschappelijke vaderlandsliefde, positief patriottisme, gezonde gemeenschapszin. Duitse oranjegekte, zo u wilt. Maar noem het geen nationalisme. Bitte!

Tot nu toe stond 4 juli 1954 zo'n beetje geboekstaafd als de geboortedatum van de Bondsrepubliek. De dag van het Wunder von Bern: Duitsland verovert de wereldtitel door met 3-2 te winnen van een elftal vol Hongaarse wereldsterren. Het gaf een geknakt volk voldoende zelfvertrouwen om de rug te rechten en zich energiek te storten op de wederopbouw. Zelfvertrouwen, maar geen trots. Vooral geen trots. En de Duitsers, zij ploeterden voort. Van het ene Wirtschaftwunder de volgende Wereldtitel. Naar binnen gekeerd; zich bijna verontschuldigend voor elk succes. Tot de Ziener opstond. Weg met de grauwe kleurloosheid, weg met het defensieve verleden. Jürgen Klinsmann heeft de weg gewezen.

Het symboolmoment van deze WK? Niet de doelpunten van de Poolse Duitsers Klose en Podolski. Maar de invalbeurt van Gerald Asamoah in de wedstrijd Duitsland-Ecuador. Een geboren Ghanees die in het Olympisch stadion van Adolf in de voetsporen treedt van Jesse Owens. Een donkere Duitser? In die Mannschaft? Adolf schrikt op in zijn bunker, stoot lelijk zijn hoofd en verliest voor eeuwig het bewustzijn.


Gerald Asamoah

Duitsland eindelijk bevrijd. Alle Menschen werden Freunde. Kunnen we nou eens ophouden over die verrekte oorlog? En nou we 't er toch over hebben: kunnen we de Nederduitser Fritz Korbach die 130 euro voor dat pakje rosbief niet kwijtschelden?


Fritz Korbach

Wim Fortuyn is redacteur van NOVA

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief