Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Broer en schoonzus Ayaan getuigden over naam Ali

27 jun 06

Ayaan Hirsi Ali mocht deze naam voeren. Ali was ooit enige tijd de naam van de grootvader van Ayaan, zo hebben haar broer en schoonzus als getuigen verklaard. Volgens Somalisch recht kan die naam in Nederland als geslachtsnaam worden geregistreerd.

Het voormalige VVD-Tweede Kamerlid heeft dan ook eigenlijk niet gelogen over haar identiteit, hoewel zij dat zelf wel beweerde.

Dat is de kern van de brief die minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) dinsdag over de naturalisatie van haar partijgenote aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin stelt de bewindsvrouw dat Hirsi Ali "heeft gedwaald in haar uitlatingen dat zij over haar identiteit heeft gelogen".

Als bijlage is een verklaring van Ayaan zelf meegestuurd waarin zij haar mededelingen betreurt en begrip toont voor de handelwijze van Verdonk. De minister onderschrijft dat Ayaan de naam Hirsi Ali kon voeren, als die van haar grootvader is. Zij beroept zich onder meer op deskundigen en een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Door het gebrekkige bestuurlijke en juridische systeem in Somalië was het niet mogelijk om de naam in het geslachtsregister aan te tonen. De broer van Ayaan heeft uiteengezet dat hun opa bij geboorte de naam Ali droeg en van ongeveer 1870 tot aan zijn dood in 1945 de naam Magan voerde. Om die reden komt de naam Magan in de reeks van de volgende generaties voor.

Verdonk zag zich genoodzaakt af te gaan op het materiaal dat is geleverd door betrokkene en op het ambtsbericht. "Ik ben bereid dit als voldoende ondersteunend te aanvaarden", aldus de minister. Het onjuiste geboortejaar dat Hirsi Ali ook opgaf, 1967 in plaats van 1969, is volgens Verdonk op zichzelf onvoldoende om te twijfelen aan de identiteit van de betrokkene.

Een fout opgegeven leeftijd kan reden zijn voor een onderzoek, maar in andere gevallen heeft de rechter om die reden het Nederlanderschap ook niet ingetrokken. De bewindsvrouw concludeert daarom dat het naturalisatiebesluit uit 1997 Ayaan Hirsi Ali voldoende identificeert en dat zij daarom het Nederlanderschap wel heeft verkregen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief