Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Coalitie kan breken, lijmen of verder zonder Verdonk

29 jun 06

De coalitie van CDA, VVD en D66 is in grote problemen gekomen nu D66 het vertrouwen in VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft opgezegd.


Staatsrechtelijk gezien hoeft Verdonk niet weg, omdat een Tweede Kamermeerheid van CDA, VVD en LPF haar nog steeds steunt. Maar politiek lijkt het vrijwel ondenkbaar dat een minister verder functioneert als een van de regeringsfracties vindt dat ze weg moet. Bovendien heeft D66-fractieleider Lousewies van der Laan met zoveel woorden geëist dat CDA en VVD kiezen tussen Verdonk en hun kleinste coalitiepartner.

Het kabinet beslist donderdag hoe het nu verder moet. Op papier heeft het zeker vier opties:

- Verdonk vertrekt alsnog. Dat zou de simpelste oplossing zijn. Het kabinet kan dan gewoon verder regeren met een nieuwe minister voor Vreemdelingenzaken. Volgens sommige bronnen zouden lang niet alle VVD'ers rouwig zijn als Verdonk het veld ruimt. De kans bestaat dan wel dat zij - samen met bijvoorbeeld Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam - een eigen partij begint die een deel van het VVD-electoraat kan wegkapen.

- Premier Jan Peter Balkenende gaat naar de koningin om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Uiterlijk binnen drie maanden volgen dan nieuwe verkiezingen. - De koningin stelt een bemiddelaar aan die een lijmpoging onderneemt. Zoiets gebeurde onder meer in 1999, toen D66 na de 'nacht van Wiegel' (over invoering van het referendum) eveneens uit het kabinet stapte. De breuk werd toen binnen korte tijd gelijmd en het toenmalige kabinet - Paars 2 - regeerde nog jaren door.

- CDA en VVD regeren verder als minderheidskabinet, zonder de D66-bewindslieden. Dat is mogelijk als de LPF of andere oppositiepartijen gedoogsteun verlenen. Eventueel zou zelfs D66 die gedoogsteun kunnen verlenen. Ook is het nog denkbaar dat de D66-ministers na een korte kabinetsformatie vervangen worden door bewindslieden van een van de huidige oppositiefracties.

Een laatste mogelijkheid is dat D66 terugkomt op zijn dreigement en Verdonk gewoon op haar post laat. Maar de democraten, die donderdagochtend een motie van afkeuring tegen de minister steunden, zouden zich daarmee wel erg ongeloofwaardig maken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief