Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

D66 trekt steun aan regeringscoalitie in

29 jun 06

De D66-fractie trekt haar politieke steun aan het kabinet-Balkenende in. Dat zei D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan donderdag in de Tweede Kamer.

Het unanieme besluit van het kabinet om VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken te blijven steunen is de oorzaak van de breuk tussen het kabinet en de fractie van D66, aldus Van der Laan. D66 eist het aftreden van Verdonk als minister van Vreemdelingenzaken.

Van der Laan gaat er vanuit dat premier Jan Peter Balkenende nu naar de koningin gaat. Van der Laan meldde dat er ,,inhoudelijk geen licht zit" tussen het standpunt van de D66-fractie en de D66-ministers Alexander Pechtold en Laurens Jan Brinkhorst in het kabinet. Premier Balkenende had eerder verklaard dat het kabinet unaniem van mening" is dat de motie van afkeuring aan het adres"van minister Rita Verdonk "geen gevolgen heeft voor het functioneren van het kabinet".

Volgens Van der Laan zullen Pechtold en Brinkhorst hun standpunt later toelichten, "maar niet hier in de Kamer". Kamervoorzitter Frans Weisglas maakte ernstig bezwaar tegen die opmerking. Pechtold en Brinkhorst zitten overigens naast premier Balkenende in het regeringsvak in de plenaire zaal van de Kamer.

(Bron: Anp)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief