Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende biedt ontslag D66-ministers aan

30 jun 06

Premier Jan Peter Balkenende heeft vanmorgen op Paleis Huis ten Bosch koningin Beatrix het ontslag van de drie D66-bewindslieden aangeboden.

De overige ministers en staatssecretarissen hebben hun portefeuille ter beschikking gesteld. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag laten weten.

Donderdag zegde de Tweede Kamerfractie van D66, een van de drie coalitiepartijen in de regering, het vertrouwen in het kabinet op. De drie D66-bewindslieden zijn de ministers Laurens Jan Brinkhorst en Alexander Pechtold en staatssecretaris Medy van der Laan.

Na het kabinetsberaad zei premier Balkenende dat hij het liefst heeft dat het kabinet missionair verder gaat, zodat het de begroting voor volgend jaar nog kan maken. Een missionaire status is ook van belang met het oog op de militaire missie in Uruzgan.
Hij voegde er aan toe dat het een zaak is waar niet het kabinet over gaat. De koningin besluit na een consultatieronde met onder andere alle fractievoorzitters hoe het na de kabinetscrisis verder moet.

De fractievoorzitters Maxime Verhagen (CDA) en Mark Rutte (VVD) hebben donderdag al te kennen gegeven graag een minderheidskabinet te willen.

(Bron:ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief