Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

WK-Column - De tijger in de ogen

30 jun 06

Redacteuren van NOVA schrijven beurtelings een column over het WK 2006. 'De tijger in de ogen!' is de zevende in de serie.

We weten nu allemaal dat Duitsland voetbalt zoals Nederland nadrukkelijk niét speelde: avontuurlijk, enthousiast, energiek en fris. Het loopt lekker, bij onze oosterburen. We weten ook hoe dat komt: bondschoach Jürgen Klinsmann heeft een revolutionaire trainingsmethode losgelaten op die Mannschaft. Kernwoorden: conditie, concentratie, beweging.

Amerikaanse experts op het gebied van duurloop en uithoudingsvermogen hebben Klinsi in zijn geadopteerde thuisbasis Californië naar verluidt ingefluisterd hoe je fysiek het maximale uit een elftal voetballers haalt. Wesley Sneijder klaagde na afloop van het verloren duel tegen Portugal volgens Marco van Basten over blaren op de voeten, die hem zouden hebben belemmerd te jagen op Portugese middenvelders in balbezit. Sneijder trok het allemaal niet. Duitse middenvelders zijn de blaren voorbij, met dank aan Amerikaanse inspanningsfysiologen. Zij schakelen onvermoeibaar tussen defensie en aanval, en zijn zelfs Torgefährlich.

Een aspect van Klinsmanns methode is tot nu toe onderbelicht gebleven. Hij heeft, ter bevordering van de saamhorigheid, het afgelopen jaar gebruik gemaakt van de diensten van een Extremkletterer.

Deze über-berggeit, Stefan Glowacz, mocht de verwende voetballers toespreken. Glowacz trakteerde ze op een college afzien. Ook bij zeer slechte weersomstandigheden is het volgens hem zaak het hoofd koel te houden en de situatie meester te blijven.

Boodschap aan de voetballers: blijf aan succes denken, ook als je achter staat. Op weg naar de bergtop bracht Glowacz naar eigen zeggen ooit 'wekenlang' bij noodweer in een tent door.

Dachten de heren van die Mannschaft soms dat hij toen bij de pakken neerzat, dat hij er niet meer in geloofde, dat hij aan Alptraüme dreigde te bezwijken? Mis. Plotseling brak de zon door en kon hij zijn tocht hervatten.

Glowacz constateerde na deze peptalk een wonderlijke concentratie en wilskracht bij de spelers. Ich habe in ihren Augen den Tiger gesehen, zei hij tegen een verslaggever van de Frankfurter Allgemeine. Inmiddels hebben de teams van Costa Rica, Polen, Ecuador, Zweden ook kennis gemaakt met de tijger. Nu volgt Argentinië. Advies van bergklimmer Glowacz voor deze en volgende tegenstanders van de Mannschaft: kleed je warm aan.

De tijgers van het Duitse team spuwen koudvuur.

Menno de Galan is redacteur van NOVA

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief