Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zwarte doos verongelukte metro gevonden

4 jul 06

De zwarte doos met alle gegevens over de metrotrein is gevonden. Dat heeft een woordvoerder van de lokale autoriteiten vandaag gezegd.

Bij het ongeval kwamen maandag 41 mensen om het leven. Op één na zijn ze allemaal geïdentificeerd, zo meldde de politie vandaag. Bijna veertig anderen raakten gewond.

Volgens onderzoek is de metroramp van Valencia is te wijten aan te hoge snelheid. Dit heeft een plaatselijke bestuurder van de spoorwegvakbond vandaag gezegd na bestudering van de gegevens uit de zwarte doos. De trein "reed met 80 kilometer per uur in een bocht waar de snelheid is beperkt tot 40 km/h".

De bestuurder van de ramptrein was mogelijk buiten bewustzijn geraakt of om een andere reden niet in staat op tijd te reageren, aldus de Spaanse radio op gezag van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek. Hij had plotseling plankgas gegeven en dan, vlak voor het ongeluk, geprobeerd te remmen. De man, die zelf bij de ramp om het leven kwam, werkte pas een half jaar als machinist.

Eerder had de vakbond te hoge snelheid als oorzaak van de ramp nog van de hand gewezen. De Spaanse vakbond voor spoorwegpersoneel in Valencia liet toen bij monde van een woordvoerder weten dat het "niet waarschijnlijk" was dat een te hoge snelheid de oorzaak was van het ongeluk.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief