Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kraneveldt gezwicht voor avances van de PvdA

5 jul 06

Als onbekende 'mystery woman' stond zij achter Mat Herben en Joost Eerdmans nummer drie op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) in 2003.

Margot Kraneveldt-van der Veen (39) was tot dan toe fractiemedewerker van de LPF. Trouw aan het gedachtegoed van Pim, recht door zee en goed ingewerkt op onderwijs.

Haar promotie tot onderwijswoordvoerder in de Tweede Kamer in 2003 bleek een goede greep. Ze maakte zich de werkwijze van de Kamer snel eigen, kende haar dossier, deed slim zaken met de PvdA en wist al snel een eigen toon met humor te gebruiken.

Kraneveldt werd op 26 mei 1967 in Hilversum geboren. Ze komt in haar eigen woorden "uit een echt rood nest". Ze volgde het VWO in Huizen en studeerde Duitse Taal en Letterkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Voordat ze naar de Kamer kwam gaf ze les in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Daarna keerde ze het onderwijs de rug toe en werkte ze onder meer vijf jaar als redacteur voor de mediabladen en als internationaal hoofdredacteur van Bruid & Bruidegom Magazine.

De PvdA lonkt al jaren naar de vrouw die in de Kamer op haar terrein de LPF een minder radicaal geluid gaf, dan mensen van de partij gewend waren. Kraneveldt hield de boot echter af. Ze deed wel zaken met de PvdA. Zo diende ze samen met de PvdA een wetsvoorstel in waardoor actief burgerschap en sociale integratie meer aandacht krijgt in het onderwijs. Maar ze was gekozen als Kamerlid van de LPF en bleef het gedachtegoed van Pim trouw, zei ze een paar jaar terug.

Nu ze toch teruggaat naar de "linkse kerk" voelt dat niet als een afvallen van het gedachtegoed van Pim. "Het hoeft niet in de geest van Pim te zijn", zei ze. Bovendien: "De PvdA heeft de afgelopen jaren ook veel van dat gedachtegoed geleerd." Zowel zij als de PvdA denken dat haar overstap goed is uit te leggen aan de kiezer. "Kiezers blijven vaak ook niet hun hele leven bij dezelfde partij", aldus Kraneveldt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief