Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Joop Wijn rijzende ster in CDA

5 jul 06

Joop Wijn geldt als een van de toptalenten binnen het CDA. De 37-jarige staatssecretaris van FinanciŽn wordt zelfs gezien als iemand die op termijn de partijleiding zou kunnen overnemen van Jan Peter Balkenende.

Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft Wijn al heel wat politieke ervaring opgedaan. Hij is handig in het debat, veelzijdig en in staat zich ingewikkelde dossiers snel eigen te maken. Zijn presentatie is daarbij heel wat vlotter dan die van de huidige premier.

Een probleem zou kunnen zijn dat Wijn homoseksueel is en daar ook geen geheim van maakt. Mogelijk ligt dat in de conservatieve delen van de CDA-achterban nog wat gevoelig. Al heeft het zijn carrière tot dusver niet merkbaar belemmerd.

Wijn kwam in 1998 in de Tweede Kamer. Hij onderscheidde zich in die periode vooral als woordvoerder vreemdelingenbeleid, waarbij hij zich voorstander toonde van een harde aanpak.

In het kabinet Balkenende-1, dat in de zomer van 2002 aantrad, werd Wijn staatssecretaris van Economische Zaken. Veel tijd om zich op deze post te profileren, kreeg hij niet, want het kabinet viel al binnen enkele maanden.

Er volgden langdurige onderhandelingen tussen CDA en PvdA over de vorming van een nieuw kabinet. Wijn maakte deel uit van het formatieteam van zijn partij. Dat de gesprekken met de PvdA uiteindelijk stuk liepen, zal hij als vertegenwoordiger van de neoliberale vleugel van het CDA niet lang betreurd hebben.

In het kabinet Balkenende-2 (CDA, VVD, D66) dat daarna tot stand kwam, kreeg Wijn het zware staatsseretariaat van Financiën. Hij werd verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Wijn slaagde erin een grootscheepse hervormingsoperatie, waarbij de Belastingdienst de uitbetaling van toeslagen voor zorg en huur op haar bordje kreeg, tot een goed einde te brengen. Verder werd onder zijn leiding de vennootschapsbelasting drastisch verlaagd. Een verdere verlaging staat voor volgend jaar op de rol.

Problemen waren er voor Wijn maar zelden op Financiën. Veel aandacht trok een affaire uit begin 2004, toen bleek dat de bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag bij Maastricht nauwelijks belasting betaalden. Met de fiscus waren daarover in het verleden deals gesloten. Wijn kwam in de Kamer onder vuur te liggen, maar wist door een voortvarende aanpak de kritiek al snel te doen verstommen.

Na het vertrek van de D66-bewindslieden uit het kabinet, keert Wijn waarschijnlijk terug naar Economische Zaken, maar nu als minister. Uit die promotie valt af te leiden dat zijn ster binnen het CDA rijzende is. Voor een minister van Economische Zaken heeft de in Haarlem geboren Wijn, die economie en rechten studeerde, zijn achtergrond mee. Voordat hij in de politiek kwam werkte hij onder meer als zelfstandig ondernemer en als investment manager bij ABN AMRO.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief