Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lubbers: duidelijke meerderheid voor hoofdmissie

5 jul 06

Voor zijn hoofdmissie, het indienen van een volwaardige rijksbegroting voor volgend jaar, heeft het minderheidskabinet Balkenende-3 een "duidelijke meerderheid" in de Tweede Kamer.

Informateur Lubbers heeft dat woensdag gezegd tijdens zijn persconferentie. Naast de beoogde coalitiepartijen CDA en VVD is in elk geval D66 bereid de hoofdmissie te steunen, zei Lubbers.

Op sommige andere terreinen zal het kabinet terughoudend moeten zijn. De partijen moeten dat echter zelf bepalen, niet de informateur, aldus Lubbers. "Anders zou de informateur een soort formateur worden."

Lubbers wees erop dat voormalig regeringsfractie D66 de sociaal-economische agenda van het nieuwe kabinet weliswaar steunt, maar op andere terreinen juist tegen het beleid zal stemmen. Het kabinet moet dus met wisselende meerderheden werken. Maar dat hoeft volgens Lubbers geen probleem te zijn. Hij heeft "voldoende vertrouwen" in de kans van slagen om aan de koningin te adviseren demissionair premier Jan Peter Balkenende als formateur te benoemen.

Aan de LPF dicht de informateur geen bijzondere rol toe in de komende maanden."Dit is een normaal missionair kabinet, er is geen sprake van gedoogsteun."

Als verkiezingsdatum gaat Lubbers uit van 22 november, zoals al eerder bekend werd.
Lubbers zei verder dat VVD'er Bruno Bruins de opengevallen plek van Mark Rutte op Onderwijs invult, zoals eerder al de bedoeling was. Hij wordt waarschijnlijk vrijdag beëdigd. De taken van de afgetreden D66-staatssecretaris Medy van der Laan (Media) worden door minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) overgenomen.

Ook de opvolging van de D66-ministers Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) en Alexander Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) is rond. Lubbers wilde daarover geen details geven, omdat dat een taak wordt van formateur Balkenende.

Inmiddels is echter uitgelekt dat de staatssecretarissen Joop Wijn (CDA) en Atzo Nicolaï (VVD) Brinkhorst en Pechtold zullen opvolgen. Volgens Lubbers is er een voordeel aan de huidige situatie, die ontstond door de val van het kabinet Balkenende II vorige week. Het kabinet dat na de verkiezingen van november aantreedt, krijgt nu meer tijd om de begroting van 2008 voor te bereiden, zei hij.

Balkenende III zal volgens Lubbers vrijdag of begin volgende week zijn regeringsverklaring in de Kamer presenteren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief