Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Verdonk in rijtje Dewinter, Le Pen en Haider'

6 jul 06

Demissionair minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) past in het rijtje populisten als de Fransman Jean-Marie le Pen, de Belg Filip Dewinter en de Oostenrijker Jörg Haider.

Dat zegt haar partijgenoot en voormalig VVD-leider Hans Dijkstal donderdag in een gesprek met regionale dagbladen, waaronder De Gooi- en Eemlander en het Limburgs Dagblad.

"Verdonk is de laatste maanden helemaal op de populistische toer gegaan", laat Dijkstal optekenen. Volgens de dagbladen maakt de oud-minister zich zorgen over de politieke cultuur in Nederland. Die zou ten onder gaan aan simplistische opvattingen. Vooral de grote invloed van televisie draagt bij aan het gebrek aan nuance.

"Het is niet voor niets dat populisten als Verdonk, Haider, Dewinter, Le Pen, Pim Fortuyn en Ross Perrot zo succesvol zijn."

VVD-leider Mark Rutte laat weten teleurgesteld te zijn over de uitspraken van Dijkstal. De gelijkstelling van Verdonk aan Dewinter en Le Pen gaat volgens hem "volledig mank en ik neem hier dan ook echt afstand van. Ik sta open voor debat in mijn partij, maar niet met dit soort vergelijkingen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief