Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ontvoerde kinderen nemen toevlucht in ambassade

6 jul 06

Twee Nederlandse kinderen Ammar (12) en Sara (10), die in augustus 2004 door hun vader vanuit Oude-Pekela naar SyriŽ zijn ontvoerd, zijn naar de Nederlandse ambassade in Damascus gevlucht.

De broer en zus verblijven al anderhalve week dag en nacht in het ambassadegebouw. Dat stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

"De kinderen verblijven sinds vorige week maandag in de ambassade", aldus een woordvoerster van Buitenlandse Zaken. "Ze zijn op die dag op eigen initiatief hier naar toe gekomen. In de Syrische pers is geschreven dat ze ontvoerd zouden zijn door personeel van de ambassade maar dat is absoluut onjuist." De roosters van de ambassademedewerkers zijn aangepast zodat er dag en nacht iemand bij de kinderen is.

Buitenlandse Zaken probeert volgens de woordvoerster zo snel mogelijk een oplossing voor de kinderen te vinden. "Dit is een bijzonder gevoelige aangelegenheid. We hebben contact met de vader, de moeder en de Syrische autoriteiten om een uitweg te vinden. Daarbij komt het belang van de kinderen uiteraard op de eerste plaats", aldus de woordvoerster.

Volgens Buitenlandse Zaken staat de vader geregistreerd als kinderontvoerder. De moeder van de kinderen, Janneke Schoonhoven, woont in Nederland. Ze wacht gespannen af of ze haar kinderen op korte termijn weer in de armen kan sluiten. "Ze hebben het heel erg zwaar gehad, anders hadden ze nooit zo'n grote stap genomen om te vluchten", aldus Schoonhoven. "Ze waren echt wanhopig. Er wordt op dit moment op hoog niveau onderhandeld om een oplossing te vinden. Maar makkelijk is dat niet omdat er in Syrië heel andere wetten gelden."

De moeder heeft elke middag telefonisch contact met haar kinderen. "Dat zijn altijd vrij korte gesprekken omdat het anders te emotioneel voor ze wordt", aldus Schoonhoven. Sara en Ammar geven volgens haar keer op keer aan dat ze zo snel mogelijk terug willen naar Nederland. Ammar wordt volgende week dertien jaar oud. 'Ik heb maar een wens voor mijn verjaardag, mamma', zegt hij steeds. 'Dat is dat ik mijn verjaardag weer in Nederland kan vieren.'

De moeder probeerde eerder via het Tros-programma Vermist in contact te komen met haar kinderen in Syrië. Presentator Jaap Jongbloed werd daarbij in Damascus samen met zijn cameraploeg opgepakt na een confrontatie met de vader. Na bemiddeling door de Nederlandse ambassade, werd de ploeg na enkele uren weer vrijgelaten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief