Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Directie TCA moet veld ruimen

6 jul 06

De directie van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) moet het veld ruimen. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald na een verzoek van een groep van 229 dissidente taxichauffeurs.

Volgens de Ondernemingskamer moet de TCA-top worden vervangen omdat sprake is van wanbeleid.

De Ondernemingskamer trekt deze conclusie naar aanleiding van een recent onderzoek waar de chauffeurs om hadden gevraagd. Uit dat onderzoek blijkt dat er een groot geldbedrag is verdwenen uit een spaarfonds van de chauffeurs. Voor een kleine 1 miljoen euro aan uitgaven ontbreken facturen. Voor 2 miljoen euro aan uitgaven ontbreekt een goedkeurende accountantsverklaring. De onderzoekers stellen dat de boekhouding van de Amsterdamse taxicentrale niet sluitend en niet volledig is.

De drie directieleden, Dick Grijpink, Bub van Gelderen en Hans Janmaat, moeten met onmiddellijke ingang vertrekken. Ook een vierde man, die als de 'kroonprins' binnen TCA werd beschouwd, moet opstappen. Een registeraccountant uit Soest is voor zes maanden benoemd tot interim-bestuurder.

De Ondernemingskamer is van oordeel dat de gang van zaken bij TCA te zeer wordt beheerst door Grijpink, Van Gelderen en Janmaat. Deze personen hebben voortdurend hun positie versterkt ten koste van de positie van de certificaathouders. De taxichauffeurs zitten in een keurslijf dat wordt gedicteerd door het bestuur.

De Ondernemingskamer bepaalde verder dat de aandelen van TCA de komende zes maanden tijdelijk ondergebracht worden bij een nog aan te wijzen derde partij. Dit heeft het doel het stemrecht aan de taxichauffeurs terug te geven. Het stemrecht was een paar jaar geleden ingeperkt.

De beslissing van de Ondernemingskamer leidde tot verheugde en emotionele reacties onder de aanwezige dissidente taxichauffeurs. Woordvoerder Cees Meester en aanvoerder van de groep noemde de uitspraak "grandioos". "Ik had het al verwacht." Een andere chauffeur in de zaal zei: "Ik wil best een borrel drinken met Grijpink, maar hij moet weg bij TCA".

De TCA-directeur reageerde redelijk nuchter op de beslissing. Hij is het er niet mee eens, "maar het zij zo. Dit is het einde van de rit. TCA is onthoofd", aldus Grijpink. De directeur gaat de uitspraak niet aanvechten, omdat hij niet langer over de financiële en juridische middelen beschikt.

"Ik zit eraan te denken iets in de politiek te gaan doen", grapte hij. "Het wordt tijd dat de bezem gaat door de rechterlijke macht." Grijpink noemde het "heel kwalijk dat rechters niet op argumenten besluiten, maar een beslissing nemen en daar argumenten bij zoeken". Tegen hem en zijn twee medebestuurders loopt ook nog een strafzaak. Grijpink denkt dat de uitspraak hier geen gevolgen voor heeft.

De directie van TCA had de conclusies van het rapport van meet af aan verworpen. Volgens het bestuur is en was er niets aan de hand en kwamen de 229 kritische chauffeurs in opstand door een "onterecht wantrouwen jegens de directie". De top zei de steun te hebben van zevenhonderd chauffeurs.

De gemeente Amsterdam gaat met de nieuwe bewindvoerder om de tafel zitten om de kwaliteit van de taximarkt te verhogen. Met het vorige bestuur had de gemeente jarenlang geen contact meer. "We vonden dat de directie geen positieve bijdrage leverde aan het taxibeleid in Amsterdam", aldus een woordvoerder.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief