Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rel rond Britse moslim-popmuzikant

8 jul 06

Twee directeuren van de Britse platenmaatschappij Nation Records dreigen op te stappen als de moslim-popmuzikant Aki Nawaz zijn plan doorzet om een album uit te brengen waarin hij zingt over zelfmoordterroristen en de immoraliteit van het Westen.

De in 1961 in Pakistan geboren Aki Nawaz, die sinds zijn derde jaar in Groot-Brittannië woont, zal nu waarschijnlijk zijn cd All is war (The benefits of G-Had) in eigen beheer gaan uitbrengen.

Volgens Nawaz zijn de directeuren bang voor zijn veiligheid. ''Het punt is ook dat deze twee mannen, die ik bewonder, vinden dat Engeland dermate is veranderd dat je niet voor je mening kunt uitkomen,'' verklaarde Nawaz.

Nawaz, beïnvloed door punk, rap- en Zuid-Aziatische muziek, beschrijft All is war als een verzameling van dertien 'provocatieve en grensoverschrijdende' tracks. In Cookbook DIY behangt een zelfmoordterrorist zich met explosieven, 'intens tevreden' met het plan dat hij gaat uitvoeren. Nawaz erkent dat zijn songteksten en ideeën controversieel zijn.

Maar Nawaz vindt dat hij de vrijheid heeft om ze uit te dragen, en hij bestrijdt dat hij zelfmoordaanslagen aanmoedigt. ''Ze zijn onderdeel van de realiteit, een tragische werkelijkheid.''

(Bron: Parool)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief