Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bisschop Wiertz ontslaat deken van Gulpen

10 jul 06

Bisschop Frans Wiertz van Roermond heeft zaterdag een ontslagprocedure in gang gezet tegen deken Joep Haffmans (63)van Gulpen.


Dat meldde de woordvoerder van de bisschop zaterdag. De deken wordt op non-actief gesteld in afwachting van de resulaten van een onderzoek door de politie.

De als zeer conservatief bekend staande Haffmans zou een kerkelijke armenkas, waarin anderhalf miljoen euro aan giften zat, hebben geplunderd. Dat geld zou hij hebben gespendeerd aan zeer dure auto's, de aanleg van een uitgebreide wijnkelder en uitbundige, verre vakanties. Bovendien zou hij met meerdere vrouwen een relatie hebben gehad en daarbij geslachtsziektes hebben verspreid. Een vrouw beschuldigt Haffmans daarvan. Zij zegt tien jaar lang de lakens met de deken van Gulpen te hebben gedeeld.

Wiertz heeft Haffmans enkele weken geleden gevraagd zelf ontslag te nemen: wegens ziekte. Hij deed dat echter niet en nu neemt de bisschop het heft in handen. de bisschop geeft dit weekeinde via de regionale televisiezender L1 een verklaring over de deken. Wiertz heeft geen aangifte bij de politie gedaan van verduistering van kerkgelden.

Haffmans is niet uit het priesterambt gezet, maar mag geen pastoor-deken van Gulpen meer zijn. Het ontslag is volgens de bisschop nodig gezien de commotie die rondom de persoon van de deken is ontstaan. Mocht Haffmans vrijuit gaan, dan kan hij elders als priester aan de slag, aldus de woordvoerder van het bisdom.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief