Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Alom lof voor Rudi Carrell

10 jul 06

Alom lof was er maandag voor de artiest Ún de mens Rudi Carrell, die vrijdag overleed. Carrell was een gedreven vakman, die eerlijk van zijn succes genoot en totaal geen poeha had, was de teneur.


"Als je een slimme entertainer bent, heb je geleerd van Rudi Carrell", vindt Paul de Leeuw, die ook zegt dat Carrell in Nederland altijd onderschat is. "Hij had de ideeën, hij zocht de mensen erbij, hij maakte de teksten, hij maakte de liedjes en vond er componisten voor, hij bemoeide zich met de decors. Honderd procent geven was voor hem niet genoeg, hij wilde 120 procent", aldus Mies Bouwman. "Het publiek zou willen dat er zo nog een paar waren."

De Duitse theater-, film- en tv-wetenschapper Jürgen Trimborn prees Rudi Carrell als een vernieuwend en professioneel artiest én als een toegankelijk mens zonder sterallures, maar denkt dat de Nederlander de Duitsers óók voor zich heeft gewonnen door hen "ondanks de Tweede Wereldoorlog, open, hartelijk en onbekommerd tegemoet te treden".

"Rudi Carrell was van enorme waarde voor de Nederlands-Duitse betrekkingen. Hij was in Duitsland enorm geliefd en heeft daardoor zeker in positieve zin bijgedragen aan het beeld dat Duitsers van Nederland hebben", zei de Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Peter van Wulfften Palthe.

Burgemeester Marie van Rossen van Carrells geboorteplaats Alkmaar is 'trots op deze Alkmaarse zoon'. "Ik heb hem ontmoet toen Alkmaar 750 jaar stadsrechten had. Een eenvoudige Alkmaarse jongen, gemakkelijk in de omgang. Hij vond het heerlijk om door de stad te flaneren en met de voorbijgangers te praten. Je had echt niet de indruk iemand bij je te hebben die door 82 miljoen Duitsers op handen gedragen werd."

Johannes Heesters, de 102-jarige Nederlandse acteur en zanger die al ruim zeventig jaar in Duitsland actief is, reageerde maandag geschokt op het overlijden van Carrell. "Ik heb hem goed gekend, vanaf de eerste dag dat hij hier kwam. Nee, tips over het werken in Duitsland heb ik hem nooit gegeven. Ik dacht: daar bemoei ik me niet mee, Carrell weet het zelf wel." Zijn humor was natuurlijk zijn sterkste punt, beaamde Heesters: "Dat was een heel eigen humor. Bovendien is hij altijd natuurlijk en eenvoudig gebleven."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief