Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilhelm S. pleegt zelfmoord

11 jul 06

Wilhelm S., de vorig jaar ontsnapte tbs'er die op zijn vlucht een Amsterdammer doodde en daarvoor later werd veroordeeld, is dinsdag dood aangetroffen in zijn cel. Dat heeft Justitie dinsdag bekendgemaakt. S. heeft zelfmoord gepleegd.

De Rijksrecherche stelt een onderzoek in. S. zat vast in de gevangenis Demersluis, onderdeel van de Bijlmerbajes, in Amsterdam. Vorig jaar zomer ging S. enige tijd in hongerstaking uit protest tegen de manier waarop hij in voorarrest werd gehouden. S. werd in een versoberde cel gezet en mocht daar nauwelijks uit. Hij werd permanent in de gaten gehouden door camera's, om te voorkomen dat hij de hand aan zichzelf zou slaan. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie wil niet zeggen of S. nog steeds in een bijzonder regime werd gehouden.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde S. eind mei tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodslaan van de 73-jarige Appie Luchies. Hij sloeg de bejaarde man dood met een asbak en een hamer tijdens een boottochtje op het Noordhollandsch Kanaal. S. was kort daarvoor tijdens een verlof uit de tbs-kliniek Veldzicht aan zijn begeleider ontsnapt. De politie kon S. een week na zijn ontsnapping oppakken in de binnentuin van de woning van zijn slachtoffer in de Amsterdamse Jordaan. Voor de opsporing publiceerde het ministerie van Justitie een portret van S.

S. was tussen 1983 en 1990 veroordeeld voor enkele geweldsdelicten en verbleef daarna in verschillende tbs-klinieken. Sinds 1999 zat hij in Veldzicht. Tijdens de behandeling van de laatste rechtszaak verklaarde S. dat hij was gevlucht uit Veldzicht uit grote frustratie over de behandeling daar. Medewerkers van de kliniek zouden hem verloven hebben onthouden en zijn terugkeer in de maatschappij hebben gedwarsboomd.

Voorafgaand aan de moord op Luchies had S. een aanzienlijke hoeveelheid alcohol gebruikt, hetgeen voor hem een risico op het plegen van geweld inhield. Volgens gedragsdeskundigen leed S. aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis. S.'s advocaat Job Knoester heeft tijdens het proces tegen S. betoogd dat de geweldsuitbarsting die Luchies het leven kostte, mede het gevolg was van het besluit van minister Donner van Justitie om de volledige naam en foto van S. op tv te tonen. Knoester was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

De kwestie-Wilhelm S. leidde tot grote opschudding. Donner zag zich genoodzaakt het verlofbeleid voor tbs'ers aan te scherpen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief