Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel doden door reeks treinaanslagen in Mumbai

11 jul 06

Door een reeks aanslagen in forenzentreinen in de Indiase miljoenenstad Mumbai (het vroegere Bombay) zijn dinsdag zeker 160 mensen om het leven gekomen.

Minstens 260 personen zijn gewondgeraakt, meldde een hoge functionaris van de staat Maharastra, waar Mumbai de hoofdstad van is. Zeven bommen ontploften tijdens de avondspits in treinen op de westelijke spoorlijn in de stad.

De bommen gingen kort na elkaar af in treinen in verschillende buitenwijken van Mumbai, waaronder Borivili, Khar, Jogeshwari en Matunga. Alle ontploffingen vonden plaats in eersteklascoupés, die overvol waren.

Veel passagiers waren vanuit het zakendistrict in het centrum van de stad op weg naar huis. Door de explosies, die kort na elkaar gebeurden, brak een enorme chaos uit. Het Indiase persbureau PTI meldde dat een aantal gewonde passagiers in paniek uit een rijdende trein sprong. Anderen werden door de kracht van de explosies uit wagons geblazen.

De Indiase televisie toonde beelden van uiteengereten wagons en doden en gewonden langs het spoor. Personenauto's en taxi's werden ingezet om de vele slachtoffers naar ziekenhuizen te vervoeren. Het spoor lag bezaaid met schoenen, kleren en persoonlijke bezittingen. De reddingswerkzaamheden werden bemoeilijkt door zware regenval. Na de explosie werd het treinverkeer stilgelegd en werden alle stations in de miljoenenstad afgesloten.

Dagelijks maken circa vijf miljoen mensen gebruik van de spoorwegen in Mumbai. Een hoge politiefunctionaris zei dat het ging het om een goed gecoördineerde aanslag. "Natuurlijk zit er een terroristische groepering achter deze ontploffingen omdat een normaal mens dit niet gedaan zou kunnen hebben", aldus politiecommandant A.N. Roy.

Wie verantwoordelijk is voor de aanslagen, is nog niet bekend. Een Indiase minister zei dat er wel bekend was dat er een aanslag aan zat te komen, maar dat men niet wist wanneer en waar. De Indiase autoriteiten kwamen na de explosies in Mumbai in verhoogde staat van paraatheid. Premier Singh riep zijn hoogste veiligheidsfunctionarissen bijeen voor spoedberaad. De politie in grote steden, waaronder de hoofdstad New Delhi, heeft de beveiliging in openbare gebouwen opgevoerd. Bij alle grote toegangswegen naar de stad, bij trein- en busstations, markten en bioscopen heeft de politie controleposten ingericht.

Mumbai is de afgelopen vijftien jaar vaker het doelwit geweest van aanslagen. In maart 1993 ontploften dertien bommen in de stad waardoor meer dan 250 mensen omkwamen. Drie jaar geleden kostten twee autobommen in Mumbai zestig personen het leven.

De Pakistaanse president Musharraf en premier Aziz hebben de jongste bomexplosies scherp veroordeeld. De regeringsleiders van de aartsvijand van India omschreven de aanslagen als een "verachtelijke daad van terrorisme". Beide Zuid-Aziatische supermachten hebben de afgelopen decennia drie oorlogen uitgevochten, met name over de omstreden regio Kashmir. In dit berggebied vielen dinsdag door aanslagen nog acht doden, onder wie zes Indiase toeristen. De kernmachten begonnen 2,5 jaar geleden een vredesproces om tal van meningsverschillen door onderhandelingen op te lossen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief