Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ontruiming Bos en Lommerplein Amsterdam

11 jul 06

De woningen en winkels boven de parkeergarage op het Bos en Lommerplein in Amsterdam worden voor middernacht ontruimd. Dat maakte burgemeester Job Cohen van Amsterdam bekend tijdens een ingelaste persconferentie op het stadhuis.

In ieder geval moeten 190 mensen uit negentig woningen hun onderkomen verlaten. Ook 27 winkels, het stadsdeelkantoor, een bibliotheek en een kantoor van de maatschappelijke dienstverlening worden ontruimd. De bewoners, winkeliers en ambtenaren kunnen waarschijnlijk pas na weken terugkeren. Ook de markt verdwijnt enkele weken.

Bewoners zijn verplicht zich te melden bij het kantoor van de Algemene Woningbouw Vereniging tegenover het plein. Iedereen moet zich laten registreren. De gemeente zal de mensen onderbrengen in hotels en heeft een speciaal informatietelefoonnummer in het leven geroepen voor de betrokkenen: 020-6241111.

De aanleiding is een nieuw onderzoek naar de parkeergarage onder het Bos en Lommerplein dat eigenaar Fortis Vastgoed heeft laten verrichten. Daaruit blijkt dat de betonnen constructie in de garage, woningen en winkels op een aantal punten niet in orde is. "Dit is voor alles en iedereen een ramp", zei burgemeester Cohen.

Pas om 17.45 uur namen het college van Amsterdam en het bestuur van stadsdeel Bos en Lommer de beslissing tot ontruiming over te gaan. Het stadsbestuur vertrouwt de constructie niet na het meest recente rapport. Op 1 februari werden het winkelcentrum en de markt boven de parkeergarage ontruimd, nadat in de garage een scheur was ontdekt van tien meter.

De garage ligt direct onder een marktplein. Uit onderzoek van TNO bleek later dat er fouten waren gemaakt bij de bouw van de parkeergarage en er sprake was van onvoldoende wapening in de betonnen nokken van de pilaren die het parkeerdek moeten dragen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief