Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zidane biedt excuses aan

12 jul 06

ZinÚdine Zidane heeft zijn excuses aangeboden voor de kopstoot tegen de borst van Marco Materazzi. De Franse superster viel de Italiaan aan in de finale van het wereldkampioenschap voetbal.

Op aanwijzing van de vierde official werd hij vervolgens uit het veld gestuurd. Zidane verklaarde woensdag voor de Franse betaalzender Canal plus dat Materazzi zijn moeder en zus met "persoonlijke en harde woorden" beledigde.

"Ik vraag vergeving aan alle kinderen die mij hebben gezien", aldus Zidane. "Er was geen excuus voor wat ik heb gedaan." Frankrijk verloor de finale uiteindelijk van Italië na het nemen
van strafschoppen.

Volgens Zidane beledigde Materazzi hem meerdere malen. "Ik probeerde niet te luisteren maar hij bleef ze maar herhalen. Ik wil er nu eerlijk en open over zijn omdat het op televisie gezien is door twee of drie miljard mensen, onder wie miljoenen kinderen." Overigens zei Zidane ook dat hij geen spijt heeft van zijn actie.

Voor Zidane was de kopstoot de laatste actie van zijn loopbaan. De wereldkampioen van 1998 had voorafgaand aan het WK in Duitsland al besloten na het toernooi een punt achter zijn loopbaan te zetten. Ondanks de rode kaart werd hij door journalisten toch gekozen tot beste speler van het toernooi.

De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt de actie van Zidane in opdracht van voorzitter Sepp Blatter momenteel. Hij kan daardoor de 'Gouden Bal', de trofee die toebehoort aan de beste speler van het WK, weer kwijtraken.

Blatter: "Als uit dat onderzoek duidelijk naar voren komt dat hij tegen alle sportethiek in heeft gehandeld, moet de FIFA ingrijpen. Dat is onze verantwoordelijkheid, hoewel de uitverkiezing van de meest waardevolle speler van het WK eigenlijk geen FIFA-zaak is."

De Gouden Bal wordt na elk WK toegekend aan de voetballer die van de WK-journalisten de meeste stemmen krijgt.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief