Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

IsraŽl bombardeert infrastructuur Libanon

13 jul 06

IsraŽl bombardeert infrastructuur Libanon

IsraŽl heeft donderdagmorgen de internationale luchthaven van Libanon gebombardeerd. Gevechtsvliegtuigen bestookten het vliegveld ten zuiden van de hoofdstad Beiroet, dat moest worden gesloten.

Het luchtverkeer moet naar Cyprus uitwijken. De Libanese luchtafweer was geen partij voor de aanvallers.

De aanvallen vormen onderdeel van de grootschalige vernieling van infrastructuur in Libanon als reactie op de ontvoering van twee Israëlische militairen. Donderdag zijn in Libanon zeker 27 doden, onder wie tien kinderen, en naar schatting vijftig gewonden gevallen. De Israëlische strijdkrachten zetten behalve bommenwerpers ook marineschepen,tanks en artillerie in om Libanon te bestoken

De Israëlische premier Olmert sprak woensdag van aanvallen op de infrastructuur, waarmee Libanon twintig jaar terug in de tijd wordt gebombardeerd. De Israëlische strijdkrachten lieten donderdag via de radio weten dat ze uit zijn op een blokkade van de Libanese kust en het Libanese luchtruim. Door het buurland zo in een wurggreep te nemen hoopt Israël de gewapende Hezbollah-strijders in Zuid-Libanon uit te schakelen.

De twee Israëlische soldaten werden woensdag door de Libanese sjiitische beweging Hezbollah uit Israël ontvoerd aan de Libanese grens, circa vijftien kilometer van de kust van de Middellandse Zee. Woensdag kwamen acht Israëlische militairen in het grensgebied om het leven, onder wie vier in een tank die op een mijn in Libanon reed. Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah zei dat de ontvoering de enige manier is om Libanezen die Israël gevangen houdt, vrij te krijgen.

De Israëlische regering stelt dat de wankele Libanese coalitieregering verantwoordelijk is voor "de daad van oorlog". Maar de regering in Beiroet beschikt niet over een sterk leger en is niet bij machte Hezbollah in het gareel te houden. Waarnemers stellen dat het in Libanon invloedrijke buurland Syrië dat wel zou kunnen.

Zeker tien bruggen die Beiroet met het overwegend sjiitische zuiden van het land verbinden, zijn door Israëlische bombardementen verwoest. Voorts is in een plaats niet ver van de Libanese stad Baalbeck een sjiitisch centrum, een plaats van samenkomst en gebed volgens de plaatselijke politie, verwoest door Israëlische bommen.

De Israëlische luchtmacht bombardeerde voorts het hoofdkwartier van de Libanese televisieomroep al-Manar in de wijk Haret Hreik tussen het centrum en de internationale luchthaven van Beiroet. Er vielen zeker zes gewonden maar de zender is nog niet uit de lucht. Al-Manar is een omroep van Hezbollah. Die beweging meldde donderdag trots dat ze zestig raketten heeft afgeschoten op de Israëlische plaats Nahariya. Daarbij viel een dode en twaalf gewonden volgens Israëlische media. Sommige raketten van Hezbollah drongen wel 25 kilometer diep Israël binnen.

In de Gazastrook bestookten de Israëlische strijdkrachten donderdag opnieuw de Palestijnse infractructuur. Een pand van het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken werd in brand geschoten. Er vielen zeker tien gewonden.

(Bron: ANP/EFE/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief