Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Architectenbond: geef architect weer grotere rol

13 jul 06

De Bond voor Nederlandse Architecten (BNA) vindt dat de verantwoordelijkheid voor een bouwproject bij een kleiner aantal mensen moet komen te liggen.

"De taken zijn nu veelal zo versnipperd, dat niet meer te achterhalen is wie verantwoordelijk is voor eventuele fouten", aldus voorzitter Jeroen van Schooten donderdag. De bond is dan ook niet verbaasd dat het lastig is een verantwoordelijke aan te wijzen voor de constructiefouten op het Amsterdamse Bos en Lommmerplein. "Er wordt volkomen terecht gesteld dat niemand meer verantwoordelijk is voor het geheel", zegt Van Schooten.

Volgens hem was het vijftien jaar geleden geleden gebruikelijk dat architecten bij het totale bouwproces werden betrokken. "Sindsdien worden grote bouwprocessen uitgehold tot een woud van onderaanbestedingen, waarbij kostenbesparing de belangrijkste drijfveer is", stelt Van Schooten. "De rol van de architect wordt vaak ingeperkt tot leverancier van de tekening."

De bond laat weten dat de oplossing onder meer zit in het aanstellen van een architect, die het gehele proces volgt, begeleidt en controleert. Daarnaast zou gewerkt moeten worden met een constructeur, want ook zij krijgen nu alleen deelopdrachten.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief