Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bot: sleutel crisis in handen VS

17 jul 06

De sleutel voor het beŽindigen van de crisis in IsraŽl en Libanon ligt in handen van de Verenigde Staten. De Amerikanen kunnen "druk uitoefenen" op IsraŽl, zei minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) maandag na een vergadering met zijn collegaministers van de Europese Unie.

Bot: "Israël weet zich gesteund door de Verenigde Staten. Zolang dat het geval is gaan de Israëliërs door en hebben ze weinig te schaften met wat andere landen vinden."

Volgens Bot heeft Israël "fors gereageerd" op de provocaties van Hamas in de Gaza-strook en Hezbollah in Libanon. Bot steunt het idee van een internationale troepenmacht in het gebied, maar Nederland zal daar geen militairen voor leveren.

"Nederland is al op zoveel plekken aanwezig: Afrika, Bosnië, Afghanistan. Dit is voor iemand anders, wij kunnen niet overal zijn", aldus de minister.

Volgens de Italiaanse premier Romano Prodi overwegen de VN om 8000 extra blauwhelmen naar Libanon te sturen, waar nu al 2000 VN-militairen actief zijn. De Britse premier Tony Blair heeft al aangegeven dat zijn land geen extra militairen kan sturen naar Libanon.

Bot kondigde verder aan dat EU-buitenlandcoördinator Javier Solana op verzoek van de Europese ministers terug gaat naar Libanon. Solana had de situatie in Libanon, na zijn bezoek van zondag en maandagochtend, omschreven als "dramatisch", aldus Bot.

Solana moet als boegbeeld van de EU zichtbaar zijn in het gebied, vindt Bot. Nederland zal diplomatiek en financieel actief" betrokken blijven in het gebied".

Bot vindt dat VN-topman Kofi Annan de Veiligheidsraad van de VN harder moet aansporen om actief te zijn in het indammen van het geweld tussen Israël en Hezbollah. Over de reis van de Franse premier Dominique de Villepin naar Libanon toonde Bot zich cynisch. "De Fransen hebben het gevoel dat ze een speciale rol spelen in Libanon. Als dat bijdraagt aan de feestvreugde, nou ja. Maar wat bieden ze daar aan?" Bot benadrukte dat De Villepin optreedt namens Frankrijk en niet namens de EU.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief