Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM gelooft niets van verklaringen slachtoffer

18 jul 06

De officieren van justitie Plooy en Teeven hechten weinig geloof aan de verklaringen die John Wijsmuller, een van de vermeende slachtoffers van Willem Holleeder en enkele van zijn medeverdachten, de afgelopen maanden heeft afgelegd.

Dat bleek dinsdag tijdens de strafzaak tegen Willem Holleeder en zes medeverdachten.

Vastgoedhandelaar Wijsmuller ontkent door Holleeder en de zijnen te zijn afgeperst, in weerwil van de verklaringen van een aantal anderen, die het tegendeel beweren. Onder hen is ook de in mei 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Die heeft voor zijn dood uitvoerig uit de doeken gedaan hoe Wijsmuller werd aangepakt door met name de verdachte Senol T.

Verder wijzen verklaringen van anderen erop dat Wijsmuller wel degelijk in de tang zat bij Holleeder. Dat kwam ook naar voren uit afgeluisterde telefoongesprekken. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Wijsmuller tussen 1999 en januari 2006 2,4 miljoen gulden moeten betalen. Ook heeft hij een kostbare villa in Zuid-Frankrijk moeten afstaan.

Behalve angst menen de officieren dat Wijsmuller nog een ander motief heeft om te liegen. Het erkennen van de afpersing zou fiscaal dubieuze en mogelijk zelfs strafbare zaken van Wijsmuller aan het licht kunnen brengen, zo betoogde aanklager Plooy dinsdagmorgen.

De afgelopen jaren hebben er twee onderzoeken tegen Wijsmuller gelopen. Voor de advocaten van Holleeder en de zijnen komen de ontkenningen van Wijsmuller en andere, vermeende slachtoffers goed uit. Zij menen dat daarmee de bodem onder de strafzaak wordt weggeslagen en dat de verdachten op vrije voeten moeten worden gesteld.

Volgens Plooy is het onderzoek in de zaak nog steeds gericht op het vaststellen van het waarheidsgehalte van de beweringen van Willem Endstra. Voor zijn dood voerde Endstra een reeks geheime gesprekken met Amsterdamse rechercheurs, waarin hij veel uit de doeken deed over de maffiose praktijken van Holleeder en diens veronderstelde handlangers. Plooy benadrukte dat al veel van wat Endstra heeft gezegd juist is gebleken. Hij noemde de politiegesprekken van Endstra "onverbloemd, prikkelend, uitdagend".

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief