Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM onderzoekt moorden in binnen- en buitenland

18 jul 06

Justitie en politie doen in het kader van de strafzaak tegen 'topcrimineel' Willem Holleeder onderzoek naar moorden zowel binnen de grenzen van Nederland als daarbuiten.

Het gaat daarbij om levensdelicten vanaf eind jaren negentig tot heden, zei officier van justitie Fred Teeven dinsdag tijdens de pro forma-zitting in de zaak tegen Holleeder en zes medeverdachten. Teeven betoogde voor de rechtbank dat het belang van het onderzoek volop rechtvaardigt dat de zeven verdachten blijven vastzitten.

Holleeder zit sinds enige tijd vast in de best bewaakte gevangenis van Nederland, de EBI in Vught. Hij wordt onder meer verdacht van het afpersen van een aantal vastgoedhandelaren, onder wie de in 2004 doodgeschoten Willem Endstra.

Het onderzoek levert volgens Teeven en zijn collega Koos Plooy steeds meer bewijs op. "Alle onderzoeksbevindingen gaan nog steeds één kant op", aldus Teeven. "Die van Holleeder als hoofd van een geraffineerde afpersingsorganisatie."

Maruf 'Paja' M., Senol T., René van D. en Richard G. zijn volgens de officieren "belangrijke handlangers op het gebied van geweld en incasso". Marcel K. en Ozan T. zouden Holleeders specialisten op financieel gebied zijn geweest.

In zijn betoog stond Teeven uitvoerig stil bij de getuigenis van Thomas van der Bijl, de Amsterdamse kroegbaas die op 20 april in zijn café De Hallen in Amsterdam-West werd doodgeschoten. Het staat niet vast dat Van der Bijl is doodgeschoten omdat hij tegen Holleeder heeft verklaard, maar een verband tussen een en ander is allerminst denkbeeldig. Volgens Teeven kan de moord op Van der Bijl het gevoel versterken "dat op praten met de politie de dood staat". Hij verwees daarbij naar de moorden op Willem Endstra en Kees Houtman, beiden vermeend afpersingsslachtoffer van Holleeder.

Teeven benadrukte dat een aantal getuigen bang is dat zij, als zij verklaren, slachtoffer zullen worden van geweld. Teeven en Plooy zien zich daarom genoodzaakt hun toevlucht te zoeken tot getuigen die alleen anoniem een verklaring willen afleggen. Een aantal heeft dat inmiddels gedaan. Na de eerste zitting in mei heeft zich nog een nieuwe getuige gemeld, die over een concreet "misdrijf tegen het leven gericht" kan verklaren. De rechter-commissaris moet nog beslissen of deze anonieme getuige mag worden gebruikt.

Het is niet duidelijk over welk misdrijf de getuige kan verklaren. Het speurwerk naar de moorden in binnen- en buiteland geschiedt in het kader van een zogeheten parallel opsporingsonderzoek. Dit betreft onderzoek naar feiten waarvoor Holleeder en de zijnen nu (nog) niet voor terechtstaan.

Behalve moorden draait het hierbij om andere mogelijk afpersingen, omkoping (mogelijk ook van overheidsdienaren) en overtreding van de vuurwapenwet. Dinsdagmiddag geven de advocaten van de verdachten hun visie op de zaak. De rechtbank beslist woensdag over het al dan niet voortduren van het voorarrest van de zeven verdachten.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief