Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moszkowicz: zaak tegen Holleeder steeds zwakker

18 jul 06

De zaak tegen Willem Holleeder is de afgelopen maanden steeds zwakker geworden.

Waar het Openbaar Ministerie zegt dat het bewijs toeneemt, betoogde Holleeders advocaat Bram Moszkowicz dinsdag dat er "niets" is bijgekomen. "Het is juist afgekalfd", aldus de raadsman.

Hij vindt dat Holleeder, gearresteerd op 30 januari, per direct op vrije voeten moet komen, bij gebrek aan verdenkingen die voortduring van het voorarrest zouden rechtvaardigen. Moszkowicz wees er omstandig op dat een aantal vermeende afpersingsslachtoffers van Holleeder en de zijnen hardnekkig blijven ontkennen dat hen op oneigenlijke wijze geld afhandig is gemaakt.

"Het aureool van Holleeder is zo opgeblazen dat een ontkenning van afpersing door het slachtoffer nu juist de bevestiging van het vermoeden is." De raadsman drong er bij de rechtbank op aan de betrokken slachtoffers (Wijsmuller, Friedländer en Proper) zelf aan de tand te voelen. Moszkowicz sprak uitvoerig over de negatieve beeldvorming waarvan zijn cliënt slachtoffer zou zijn geworden.

De in zijn ogen "gedemoniseerde" Holleeder wordt in verband gebracht met tal van criminele feiten, niet in de laatste plaats de golf van liquidaties in Amsterdam, die eind jaren negentig op gang kwam. De raadsman wees erop dat het juist Holleeder is die op menige dodenlijst voorkomt. In het verleden klopte hij daarover tevergeefs bij de politie aan, klaagde Moszkowicz.

Ook sprak de raadsman zijn ongenoegen over het feit dat Holleeder nog steeds wordt aangesproken voor de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in 1983. De in april doodgeschoten kroegbaas Thomas van der Bijl is daar vorig jaar over ondervraagd. Volgens officier van justitie Teeven is daar een verklaring voor: justitie zoekt uit hoe de vermeende misdaadbende van Holleeder aan zijn "startkapitaal" is gekomen.

Moszkowicz kwam met een opmerkelijk verhaal over een kaartje, dat hem ter gelegenheid van zijn laatste verjaardag - na de vorige pro forma-zitting in mei - is gestuurd door twee agenten van de Criminele Inlichtingen Eenheid. Het gaat hier om agenten die vastgoedmagnaat Willem Endstra, vermeend afpersingsslachtoffer van Holleeder, vele malen in het geheim hebben gesproken op de achterbank van een politieauto. Moszkowicz heeft hen tijdens de zitting in mei aangeduid als "vlerken". Het kaartje was ondertekend met "De twee vlerken van de achterbank".

Moszkowicz vond dat er "een zeker dreiging" uitging van het kaartje, zo zei hij. "Het wordt erg persoonlijk zo, ze zeggen in feite 'we weten je te vinden'." Het Openbaar Ministerie zal het incident onderzoeken, zegde officier van justitie Plooy toe. Holleeder zelf had aan het betoog van zijn raadsman niets toe te voegen. Woensdag weet hij of de rechtbank hem achter de tralies wil houden.

(ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief