Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twee doden bij Vierdaagse

18 jul 06

Bij de Vierdaagse in Nijmegen zijn dinsdag op de eerste dag twee doden gevallen. Dat heeft André Sonneville van de organisatie bevestigd.


Dertig mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen, vijf van hen moesten worden gereanimeerd. Van deze vijf zijn er twee overleden. Het is nog niet duidelijk of het om deelnemers gaat.

Bij de hulpdiensten kwamen in totaal 250 tot driehonderd meldingen binnen dat mensen onwel waren geworden. De organisatie overlegt dinsdagavond met de burgemeester van Nijmegen en vertegenwoordigers van de hulpverleningsdiensten over de voortgang van de wandeltocht.

Mogelijk wordt de etappe van woensdag ingekort. Ook zou de Vierdaagse afgelast kunnen worden. Wandelaars en toeschouwers vielen dinsdagmiddag bij bosjes flauw door de hitte. Heel veel wandelaars klaagden over misselijkheid, zij kregen het advies te stoppen. Een verpleegkundige op een motor reed heen en weer om bij problemen te beoordelen hoe erg ze waren en eventueel hulp in te roepen.

In Lent konden wandelaars afkoelen onder een sproeinevel van de brandweer. Tussen twee en vijf uur behandelde het verzorgingscentrum van het Rode Kruis - naast wandelaars met blaren - 176 mensen, aldus coördinator Suzan Dirkx. De meesten hadden last van flauwtes, uitdroging of oververhitting.

In plaats van de normale tien stretchers voor de medische dienst waren het er nu dertig. Volgens Dirkx was het extreem druk. De organisatie was dinsdagmiddag, ondanks de tropische temperatuur, nog niet van plan het traject van woensdag in te korten. De luchtvochtigheid is met 36 procent nog steeds vrij gunstig. Bij drukkend weer loopt de luchtvochtigheid op tot 80 procent. Wel is voor woensdag al berekend dat de wandelaars twee liter vocht per uur moeten drinken: fase zwart.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief