Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste veto Bush: blokkade stamcelonderzoek

21 jul 06

De Amerikaanse president George Bush heeft woensdag een omstreden wet geblokkeerd waarin uitbreiding van stamcelonderzoek wordt geregeld, meldde het Witte Huis. Het is het eerste veto van Bush sinds hij 5,5 jaar geleden aan de macht kwam.

Volgens Bush zou de nieuwe wetgeving "moord" op menselijke embryo's toestaan. "Het overschijdt morele grenzen die onze fatsoenlijke maatschappij juist zou moeten respecteren", aldus de president. Zijn veto was nodig nadat de Amerikaanse Senaat dinsdag met 63 stemmen voor de wet had gestemd en 37 tegen. Vorig jaar stemde het Huis van Afgevaardigden al in met het voorstel dat federale subsidie voor stamcelonderzoek mogelijk maakt.

Stamcelonderzoek kan volgens wetenschappers geneeswijzen opleveren voor tal van aandoeningen die nu nog ongeneeslijk zijn. Maar omdat stamcellen worden onttrokken aan embryo's, zijn conservatieve christenen er fel op tegen. Zij beschouwen stamcelonderzoek als vernietiging van menselijk leven.

Hoewel de Republikeinse meerderheid in beide kamers verdeeld is over de kwestie, bleek het Huis van Afgevaardigden woensdag het veto van de president niet ongedaan te kunnen maken. Bij een stemming bleek de daarvoor benodigde tweederde meerderheid niet haalbaar. Ook in de Senaat kan een veto van Bush alleen met een tweederde meerderheid worden weggestemd.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief