Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Achttien strijders gedood bij Nederlandse actie

21 jul 06

Bij een speciale actie van Nederlandse commando's in de Baluchipas in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn de afgelopen tien dagen zeker achttien vijandelijke strijders gedood.

Aan Nederlandse zijde vielen geen slachtoffers. Dat heeft de commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn vrijdag bekendgemaakt. De offensieve operatie van de commando's was ingegeven door een "directe dreiging" voor de twee Nederlandse bases in de provincie, Kamp Holland bij Tarin Kowt en het kleinere kamp bij Deh Rawod.

Volgens Berlijn waren er voldoende bewijzen dat de Nederlandse kampen werden geobserveerd en dat de strijders van onder andere de Taliban iets van plan waren om een offensieve actie te rechtvaardigen.

Er waren volgens de generaal enkele honderden strijders actief in de Baluchi vallei. Vanaf de toppen van de vallei zou kamp Holland, tien kilometer verderop, mogelijk onder vuur genomen kunnen worden. Ook zou het de bewegingsvrijheid van de Nederlanders in het gebied belemmeren. Daarom werd samen met eenheden van de door de Amerikanen geleide operatie Enduring Freedom (OEF) een zware actie op touw gezet. Daarbij namen de Nederlandse commando's de bergrug voor hun rekening en de OEF-soldaten het lager gelegen gebied van de pas.

De Nederlandse eenheden werden bij hun acties ondersteund door Nederlandse F16's en Apache gevechtshelikopters. De achttien doden konden door verkenningen ter plaatse worden geverifieerd en geïdentificeerd als strijders. Over hun nationaliteit wilde Berlijn niets kwijt. Evenmin wilde Berlijn zeggen hoeveel Taliban er door de OEF-troepen werden gedood. Volgens de generaal was de actie uitstekend gecoördineerd.

De aangetroffen bevolking was blij met de uitschakeling van de Taliban, zo bleek uit een eerste contact. Het aantal omgekomen vijandelijke strijders komt boven op de schatting van "enkele tientallen doden" die Nederlandse commando's tijdens eerdere schermutselingen met de vijand hadden gemaakt. De gecoördineerde actie was mede van belang omdat Nederlandse troepen op 1 augustus de gebiedsverantwoordelijkheid van de Amerikanen overnemen in het zuidelijk deel van de provincie Uruzgan.

De eindverantwoordelijkheid van de militaire operaties in het gehele zuidelijk deel van Afghanistan komt in handen van de NAVO-operatie ISAF. De opbouw van de kampen, waar 1400 man gestationeerd worden, is nog in volle gang. In Tarin Kowt zitten nu 455 militairen en in Deh Rawod ruim 100. De andere kleine duizend worden nog overgebracht van Kandahar naar de kampen.

Het Nederlandse detachement heeft als opdracht veiligheid te brengen en voorwaarden te scheppen voor betere levensomstandigheden en goed bestuur. Om de militairen op hun patrouilles beter te beschermen tegen in de weg verstopte explosieven, heeft Defensie van Canada tien speciale pantservoertuigen (Nyala's) te leen gekregen. Vanwege zijn v-vormige onderkant is de Zuid-Afrikaanse Nyala beter bestand tegen de kracht van dit soort bomaanslagen. Defensie wil uiteindelijk 25 van dit soort voertuigen aanschaffen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief