Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Saudische koning waarschuwt voor regionale oorlog

25 jul 06

De Saudische koning Abdullah heeft dinsdag gewaarschuwd voor een regionale oorlog in het Midden-Oosten als IsraŽl niet stopt met zijn aanvallen tegen Libanon en de Palestijnen. Dat meldden de Saudische staatsmedia.

"Als de vredesoptie faalt, komt dat door de Israëlische arrogantie, dan zal er geen andere optie zijn dan oorlog", citeerde de Saudische staatstelevisie een officiële verklaring van de koning.

"Niemand kan voorspellen wat er gebeurt als de zaken uit de hand lopen", zei Abdullah. "De Arabieren hebben gezegd dat vrede hun strategische keuze is en ze hebben een helder en rechtvaardig 'land voor vrede-plan' gepresenteerd en (Arabische) extremisten genegeerd die tegen het vredesvoorstel zijn. Maar geduld is niet eeuwig", aldus de koning. Hij refereerde aan een vredesinitiatief, voorgesteld door Saudi-Arabië en aangenomen tijdens de Arabische top van 2002, dat Israël een allesomvattende vrede aanbiedt in ruil voor Arabisch land dat Israël tijdens de oorlog van 1967 veroverde.

De al bijna twee weken durende Israëlische operatie in Libanon heeft al meer dan vierhonderd Libanezen het leven gekost, voornamelijk burgers. Israël begon het offensief nadat de Libanese beweging Hezbollah twee Israëlische militairen had ontvoerd. In Israël zijn door raketaanvallen van Hezbollah sindsdien meer dan veertig mensen omgekomen.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief