Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rome maakt zich op voor Libanon-top

25 jul 06

VN-secretaris-generaal Kofi Annan is dinsdag in Rome aangekomen, als een van de eerste deelnemers aan de Libanon-top die woensdag in de Italiaanse hoofdstad wordt gehouden.

Vertegenwoordigers van dertien landen en drie internationale organisaties zijn uitgenodigd om een oplossing te vinden voor het conflict in Libanon. Met name Italië, Rusland en Frankrijk zullen aandringen op een onmiddellijk staakt-het-vuren, aldus het Italiaanse persbureau ANSA. De VS willen aan een bestand voorwaarden verbinden.

Afwezig bij de conferentie is Israël, evenals de twee landen die de sjiitische Hezbollah-militie steunen, Iran en Syrië. Libanon stuurt zijn premier en vier ministers die samen de vijf belangrijkste religieuze groepen van het land vertegenwoordigen: soennieten, sjiieten, grieks-orthodoxe christenen, maronitische christenen en druzen. De Libanese premier Fouad Siniora zei dinsdag dat hij op de top gaat pleiten voor een bestand dat onmiddellijk moet ingaan.

De conferentie in het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gezamenlijk voorgezeten door Italië en de VS. De Italiaanse premier Romano Prodi zei dat het werken aan een staakt-het-vuren de hoogste prioriteit heeft. Als tweede belangrijke punt noemde hij het maken van afspraken over het verstrekken van humanitaire hulp aan mensen die voor het geweld in Zuid-Libanon op de vlucht zijn geslagen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni zei tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera dat in Rome ook over de economische steun aan Libanon moet worden gesproken. Verscheidene Libanese toppolitici hebben echter laten weten dat zo'n hulpprogramma pas kan worden uitgevoerd, wanneer een einde aan het geweld is gekomen.


(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief