Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Herzieningsverzoek Louwes bij Hoge Raad ingediend

26 jul 06

Advocaat Geert-Jan Knoops heeft woensdag namens de voor de Deventer moordzaak veroordeelde Ernest Louwes een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad ingediend.

Daarmee probeert de raadsman het onderzoek naar deze langslepende moordzaak opnieuw heropend te krijgen. Fiscaal-jurist Louwes is tot twaalf jaar cel veroordeeld voor de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer. De 60-jarige vrouw werd op 25 september 1999 dood in haar woning gevonden.

Half juni besloot het Openbaar Ministerie (OM) nog deze zaak niet te gaan heropenen. Het oriënterend vooronderzoek dat justitie de maanden daarvoor had gedaan gaf daar geen aanleiding toe, aldus het OM. Sterker nog, justitie meent zelfs dat het recente vooronderzoek juist nog tot meer sporen heeft geleid die in de richting van Louwes wijzen. Het gaat om nieuwe DNA- en bloedsporen van Louwes die op de blouse van het slachtoffer zijn gevonden.

De advocaat van Louwes heeft inmiddels zelf ook nieuwe informatie verzameld. Daaruit blijkt volgens hem onder meer dat er ook andere verklaringen zijn voor het gevonden DNA-materiaal van Louwes op de blouse van het slachtoffer. Knoops stelt dat een onderzoek van het Britse forensische onderzoeksinstituut Forensic Science Service (FSS) aangeeft dat de gevonden sporen van Louwes geen zogenoemde dadersporen hoeven te zijn.

De politie arresteerde Louwes twee maanden na de moord. Die heeft vervolgens altijd ontkend. Louwes werd in eerste instantie ook vrijgesproken, maar in hoger beroep toch veroordeeld tot twaalf jaar cel. Al eerder wist hij zijn zaak via de Hoge Raad herzien te krijgen, maar ook dit nieuwe proces eindigde tot zijn grote teleurstelling in een veroordeling van twaalf jaar.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief