Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Afkickkliniek geopend voor game-verslaafden

26 jul 06

Het is net zo verslavend als drugs of alcohol: computerspelletjes. Hoewel sommigen het beschouwen als een puur opvoedkundig probleem, is niet iedereen het daarmee eens.

Volgens Keith Bakker, oprichter van Smith & Jones Addiction Consultants , heeft 10 tot 20 procent van de mensen er aanleg voor. Daarom heeft hij afgelopen week in Amsterdam de deuren geopend van een nieuwe afkickkliniek, geheel gericht op game-verslaafden.

Vooral online games zijn verslavend. Deze spellen worden continu vernieuwd en aangepast en er is sprake van meerdere spelers tegelijk. Eén van de bekendste online spellen is 'World of Warcraft' . Dit spel kent alleen in Europa al 5 miljoen gamers. De spelers betalen een maandelijks bedrag en kunnen zich voor die prijs wanen in een Lord of the Rings-achtige sprookjeswereld.

Iedereen speelt met een eigen karakter, maar onderling worden er wel zogenaamde 'gilden' opgericht. Wie echter zijn karakter verder wil ontwikkelen, is genoodzaakt dagelijks uren achter de computer door te brengen. Dit heeft aan een enkeling zelfs het leven gekost. In augustus vorig jaar stierf een 28-jarige man, omdat hij vijftig uur lang achter zijn pc zat, zonder genoeg te eten en te drinken. Twee maanden later overleed ook een Chinees meisje door uitputting.

Afkicken van games is niet goedkoop. Een behandeling duurt één tot twee maanden en de kosten kunnen oplopen tot 500 euro per dag. Toch heeft de kliniek geen gebrek aan patiënten. Het is namelijk de enige kliniek in Europa voor game verslaafden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief