Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kuipers verbaasd over postieve test Landis

27 jul 06

Sportarts en dopingdeskundige Harm Kuipers reageerde donderdag verbaasd op de positieve dopingtest van Tourwinnaar Floyd Landis. Bij de Amerikaan werd na de 17e etappe in de ronde van Frankrijk een te hoge concentratie testosteron aangetroffen.

Bovendien was de verhouding testosteron/epitestosteron niet in orde. "Het is vreemd, want dit middel werkt niet van vandaag op morgen", aldus Kuipers.

De arts legt uit: "Testosteron is een spierversterkend middel. Het hoort bij de groep van anabole steroïden. Het zorgt ervoor dat een man een man is. In de sport wordt het gebruikt om weefselopbouw te stimuleren. Epitestosteron is een afbraakmiddel van testosteron, dat door het lichaam zelf wordt geproduceerd."

Volgens Kuipers is een disbalans tussen testosteron en epitestosteron niet per definitie een bewijs voor het gebruik van dope. "Daar moet vervolgonderzoek duidelijkheid over geven. Ik weet niet of dat urineonderzoek al is gedaan. Normaal gesproken is dat mogelijk binnen een week. Daaruit blijkt dan dat een sporter daadwerkelijk testosteron van buitenaf toegediend heeft gekregen."

De plotse opleving van Landis in de rit naar Morzine, nadat hij een dag eerder totaal was ingestort, is volgens Kuipers geen bewijs voor het gebruik van testosteron. "Het werkt niet zo snel. 's Avonds zo'n middel toedienen heeft geen enkele zin. De verhoogde concentratie testosteron is op zich geen verklaring voor die opleving."

Kuipers: "Dit bericht verbaast me ook echt, want hij reed goed en dan weet een renner dat hij gecontroleerd gaat worden. Maar een positieve test hoeft niet per definitie te betekenen dat een renner weet dat hij dope gebruikt. Een sporter wil maar één ding en dat is zo hard mogelijk rijden. Ze geloven iedereen die zegt dat hij hem hard kan laten rijden. Landis kan gerust ter goeder trouw zijn."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief